logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 1 februarie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-1-februarie-2019-7978_1046786.html

Republica Moldova și România au lansat procesul de promovare a dosarului transnațional de candidatură pentru a înscrie ,,Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe  Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Republica Moldova și România au promovat deja trei dosare transnaționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, îndeamnă părțile în procesul de reglementare transnistreană să se țină de cursul de interacțiune constructivă și de consolidare a încrederii. Oficialul și-a exprimat îngrijorarea că evoluțiile recente cu privire la satul Varnița și deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană. „Este clar în egală măsură că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldovenești din iunie 2015”, a specifiat șeful Misiunii.

Deși campania electorală pentru parlamentare a început pe 24 ianuarie, cu două săptămâni mai devreme de această dată o parte din posturile de televiziune monitorizate de către Centrul pentru Jurnalism Independent au favorizat anumiți concurenți electorali și i-au defavorizat pe alții, atât prin spațiul oferit, cât și prin tonalitatea reflectării. Potrivit expertei, de cele mai dese ori, posturile de televiziune reflectă în știri acuzațiile aduse de unii concurenți la adresa altora, fără a oferi dreptul la replică celor vizați în acuzații. De asemenea, spune Nadine Gogu, în multe cazuri reporterii nu au separat faptele de opinie, recurgând și la așa-numitul cadraj sau frame-ing – selectează informația de la evenimente astfel încât să prezinte o anumită fațetă a lucrurilor, care convine anumitor protagoniști electorali.

„Alegeri pe înțelesul tuturor” de la IPN: asigurarea dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități. Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, indiferent dacă au sau nu o dizabilitate, au dreptul de a vota. Lipsite de acest drept sunt doar persoanele declarate incapabile de către instanța de judecată. Comisia Electorală Centrală cu organele sale de toate nivelurile, împreună cu organele administrației publice locale, sunt responsabile să asigure adaptarea rezonabilă a secțiilor de votare pentru a asigura accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități, dar și al persoanelor în etate, inclusiv al persoanelor cu mobilitate redusă.

Participanți la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...” de la Agenția de presă IPN au spus că Partidul Politic „Partidul Nostru” ar trebui votat la alegerile parlamentare din 24 februarie pentru că a demonstrat că poate curăța instituțiile statului de corupție, Partidul Politic „Șor” pentru că va construi „statul bunăstării sociale”, Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie trebuie votat pentru că va trimite mafia la pușcărie, iar Partidul Național Liberal pentru că este un partid cu identitate unionistă și cu o echipă sinceră.

Printre prioritățile celor patru formațiuni se regăsesc chestiuni începând de la eradicarea corupției și programe sociale ce vizează diferite pături ale societății până la unirea Republicii Moldova cu România.

Potrivit socialistului Vlad Bătrîrncea, PSRM va prelua „cele mai bune practici de la prietenii de peste Prut, unde Senatul României a interzis prin lege chemări la destrămarea statului și orice atentate la adresa securități naționale, la adresa integrității teritoriale. Vom proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Vom întoarce în sistemul educațional Istoria Moldovei. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să studieze istoria statului lor. Noi nu avem alt stat, noi nu avem alte interese, noi nu dorim să luăm teritorii de la aste state. Noi nu chemăm nicio țară vecină să ne dea pământ. Noi nu dorim război cu nimeni. Noi vrem să trăim la noi acasă, pașnic”.

Reprezentanții ACUM promit să majoreze alocările pentru compensarea medicamentelor din bugetul de stat, dar și să reducă din cerințele inutile pentru producătorii consacrați de medicamente, pentru a le facilita accesul pe piață. Reprezentanții blocului electoral își propun să îmbunătățească educația viitorilor medici, dar și să accelereze eforturile pentru diminuarea mortalității infantile. O altă măsură menționată este creșterea calității și a accesului la servicii oncologice și spitale mai bine echipate.

Se lansează ruta de troleibuz nr. 35 spre orașul Durlești. Ruta circulară de troleibuz „str. V. Alecsandri – or. Durlești”, urmează a fi lansată începând cu data de 4 februarie. Pe rută vor activa cinci unități noi cu propulsie autonomă, iar intervalul de circulație va fi de 16-17 min. Iar orarul de circulație al rutei de troleibuz nr. 8, care circulă pe traseul bd. Traian – Parcul „La Izvor”, a fost prelungit până la ora 01.00, începând din 31 ianuarie curent.

Amănunte pe IPN!