logo

Principalul, scurt pe doi – SINTEZA IPN 4 septembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-4-septembrie-2018-7978_1043919.html

Cu siguranță că modul cum s-au derulat evenimentele din 26-27 august și 1 septembrie va fi analizat încă multă vreme, inclusiv cu mintea moldoveanului de pe urmă.

Astfel, Guvernarea încearcă să trivializeze protestele și să obosească opoziția, crede politologul Dionis Cenusa. În paralel cu aceasta, PDM continuă să implementeze, în propria manieră, condițiile tehnice pentru asistența macro-financiară european.

În perspectivă, conform politologului, se va reanima și elementul confruntării geopolitice, asigurat de către președintele Igor Dodon, care inevitabil va lansa mesaje eurosceptice în contextul desfășurării Congresului Mondial al Familiilor (14-16 Septembrie 2018).

Axați pe aceleași subiecte care au trecut din săptămâna precedentă în cea curentă, experții IPN sunt convinși că promotorii Unirii au uitat ei înșiși de coeziune și unire. Bunăoară, liderul PL, deși a fost văzut cum declara adineauri la o televiziune că își dorește Unirea chiar la viitorul 1 decembrie, n-a condus partidul la marșurile și întrunirile unioniștilor din perioada 2010-2018.

De ce? Răspunsul n-ar putea fi obținut nici de la Termoelectrica, care și-a automatizat Serviciul „Call Center”

Potrivit unui comunicat de presă al furnizorului de energie termică, noul serviciu va oferi oamenilor posibilitatea de a efectua operațiuni precum: transmiterea indicelor curenți ai contorului, sesizarea scurgerilor sau problemelor de calitate și altele. Persoanele care nu au aflat un răspuns la întrebarea lor vor avea posibilitatea de a lua legătura cu un operator. Firește, nu se poate întreba când vor fi instalate contoare la fiecare calorifer; când se va implementa o formulă clară de calculare a costului agentului termic; etc., etc.

Se poate presupune că lucrurile se vor limpezi atunci când va fi construit și pus în funcțiune  gazoductul Iași-Chișinău. În legătură cu aceasta, ministrul Chiril Gaburici a declarat încă o dată că la finele anului 2019, conform planului, tronsonul Ungheni-Chișinău va fi funcțional.

O altă prioritate a ministerului este conexiunea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană la capitolul cale ferată având în vedere că actualmente pentru a intra în UE, trenurile moldovenești la hotar își schimbă roțile pentru că ecartamentul european este mai îngust decât cel din Moldova. În această privință nu a fost fixat niciun termen. Dacă alte guverne se avântau să încheie lucrările în doi-trei ani, demnitarul vizat a ținut cont de faptul că mandatul i se încheie în câteva luni...

Să fim realiști ne sugerează și experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Ei au elaborat clasamentul performanței bancare la sfârșitul lunii iulie. Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank, se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. Păi, Banca de Economii la vremea ei a fost și ea cea mai... Nu erau proaste nici Banca Socială, nici Unibanca – dar, uite, au ajuns să dispară, punându-ne tuturor în cârcă datoriile statului față de Banca Națională.

De un real folos pentru chișinăuieni și oaspeții capitale va fi faptul că, din 10 septembrie, în municipiul Chișinău se deschid două rute noi de troleibuz. Este vorba despre ruta nr. 32, care va face legătura dintre str. 31 august și comuna Stăuceni, și ruta nr. 33, care va lega Universitatea Agrară de Stat din Moldova de str. Bariera Sculeni.

Pe ambele rute de transport public vor circula troleibuze cu mers autonom. Ruta de troleibuz nr. 32 va fi deservită de trei unități de transport, iar pe ruta de troleibuz nr. 33 vor circula două unități de transport. Cam puțin. Și se poate presupune că, în condițiile traficului din Chișinău, lăsat în voia sorţii de edilii capitalei, graficul sosirilor și plecărilor din fiecare stație de pe itinerar nu va fi respectat, făcându-i pe pasageri să se încrunte, în loc să se bucure. Dar să nu anticipăm.

Amănunte pe IPN!