logo

Prin modificarea Codului Audiovizualului are loc pregătirea infrastructurii NATO în Moldova, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/prin-modificarea-codului-audiovizualului-are-loc-pregatirea-infrastructurii-nato-7965_1038712.html

Prin adoptarea legii privind interzicerea retransmiterii emisiunilor informative, analitice și militare dintr-o serie de țări, are loc pregătirea infrastructurii NATO în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Deputatul susține că adoptarea modificărilor la Codul Audiovizualului face parte dintr-un lanț întreg de acțiuni. În primul rând, deputatul asociază adoptarea legii cu vizita președintelui Parlamentului, Andrian Candu, vicepreședintelui legislativului, Iurie Leancă și liderului democraților, Vlad Plahotniuc, în Statele Unite ale Americii începând cu 5 decembrie, dar și cu deschiderea Oficiului NATO la Chișinău, care a avut loc pe 8 decembrie. „Observați firul? Practic, are loc pregătirea infrastructurii NATO pentru că lupta împotriva propagandei rusești nu este altceva decât un concept al Pentagonului”, afirmă Bogdan Țîrdea.

Deputatul democrat, Eugen Nichiforciuc susține că scopul proiectului de lege este securitatea informațională a statului. Parlamentarul spune că dacă Federația Rusă va vota Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră și posturile de televiziune vor activa în baza standardelor internaționale, atunci va putea fi reluată retransmisia buletinelor de știri, emisiunilor analitice și militare. „Noi trebuie să înțelegem că actualmente, într-adevăr Federația Rusă poate influența politica internă a Republicii Moldova pe calea difuzării emisiunilor informative și analitice prin care se transmite manipulare, dezinformare și minciună, așa cum a fost în ultima perioadă”, spune Eugen Nichiforciuc. Potrivit lui, în același timp, canalele rusești discreditează valorile Moldovei, valorile europene și ale altor parteneri externi.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, propus de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European, a fost votat joi, 7 decembrie, de Parlament, în două lecturi, cu 61 de voturi din totalul de 101 deputați.