logo

Prin Acordul de Asociere Moldova se aliniază unei politici externe comune CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/prin-acordul-de-asociere-moldova-se-aliniaza-unei-politici-externe-7978_1008313.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----

Asocierea politică între Republica Moldova şi UE înseamnă un dialog politic şi instituţional mult mai intens, o solidaritate mai mare decât până acum, o coordonare mult mai strânsă a poziţiilor de politică externă, atât pe plan regional, cât şi pe plan internaţional. Deci, vom asista la un dialog politic de o calitate mult mai bună decât până acum, notează Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

La modul practic, asocierea politică va înseamnă ajustarea actualului cadru instituţional al parteneriatului moldo-european. Dacă până acum exista Consiliul de Cooperare UE-RM, Comitetul de Cooperare UE-RM şi Comitetul Parlamentar UE-RM, odată cu semnarea Acordului de Asociere vor apărea Consiliul de Asociere UE-RM, la nivel de miniştri şi comisari europeni, Comitetul de Asociere UE-RM, la nivel de funcţionari de grad înalt, şi Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova.

„Fără îndoială, Acordul de Asociere va aduce noi forme de dialog şi consultări pe plan regional şi internaţional, inclusiv cu ocazia conferinţelor regionale sau internaţionale, între statele membre ale Parteneriatul Estic şi statele membre ale UE. Acordul de Asociere nu deschide însă calea participării Republicii Moldova la instituţiile supranaţionale ale UE”, a precizat directorul APE.

După parafarea acordului, spune expertul, va exista o coordonare mult mai strânsă a poziţiilor Republicii Moldova asupra problemelor de politică externă cu statele membre ale UE. Republica Moldova se va solidariza mult mai des cu poziţiile UE asupra problemelor de politică externă, problemelor regionale sau internaţionale.

Privit prin perspectiva aşteptărilor cetăţeanului simplu, asocierea cu UE deschide noi oportunităţi pentru aprofundarea cooperării economice, prin crearea Zonei de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător. Este vârful de lance al unei politici eficiente de integrarea economică a Republicii Moldova în piaţa unică europeană. Victor Chirilă spune că misiunea cetăţeanului simplu este să judece şi să susţină politicienii care vorbesc şi promit integrarea europeană după fapte şi nu după promisiuni goale.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, menţionează că dialogul politic, în sens larg, înseamnă şi formele de asistenţă a Republicii Moldova în procesul de constituire a stabilităţii şi a instituţiilor statului. Pe înţelesul tuturor, Acordul de Asociere înseamnă că Republicii Moldova îşi asumă angajamentul de a se alinia unei politici externe comune. Accederea Republicii Moldova în structurile europene ne aşteaptă la următoarea fază a integrării europene, atunci când vom negocia Acordul de integrare în UE.

Irina Ţurcanu, IPN