logo

Primul preşedinte şi-a lansat culegerea de memorii „Labirintul destinului”, în 6 volume


https://www.ipn.md/index.php/ro/primul-presedinte-si-a-lansat-culegerea-de-memorii-labirintul-destinului-7967_1009674.html

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi-a lansat culegerea de memorii „Labirintul destinului”, în 6 volume. Mircea Snegur a declarat jurnaliştilor, înainte de evenimentul de lansare, că acum se poate simţi împlinit, iar cărţile pe care le-a scris reflectă perioada când a condus ţara, provocările cu care s-a confruntat şi criticile la care a fost expus, transmite IPN.

Mircea Snegur îşi expune memoriile în peste 4400 de pagini. La scrierea lor autorul a muncit mai mult de 10 ani, informându-se inclusiv din arhivele instituţiilor de stat. Textul este însoţit de peste 500 de fotografii, care se referă la viaţa şi activitatea preşedintelui.

Potrivit lui Mircea Snegur, „Labirintul destinului” vine să analizeze şi să aprecieze etapele parcurse, cu un impact semnificativ pentru istoria Moldovei. Este vorba de mişcarea de renaştere naţională, democratizarea, reformele, stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale.

Volumul 1 din serie – „Calea spre Olimp” cuprinde perioada de până în septembrie 1990. Prima parte a cărţii este biografică, se referă la copilăria, adolescenţa şi studenţia primului preşedinte. Autorul se referă şi la ororile deportărilor, colectivizării forţate şi foametei organizate. În a doua parte se vorbeşte despre constituirea mişcării de eliberare naţională, primele manifestări de stradă, alegere primului parlament şi preşedinte de ţară.

Al doilea volum – „Independenţa: între euforie şi zbucium”, cuprinde perioada septembrie 1990 – finele anului 1993. Peşedinte se referă la mişcările de separatism din regiunea transnistreană şi Găgăuzia. Autorul vine cu mărturii că acţiunile anticonstituţionale au fost organizate de către Kremlin.

În volumele al 3-a – „Edificarea statului” şi al 4-a – „Republica Moldova şi lumea”, autorul documentează şi analizează procesul de recunoaştere şi afirmare a ţării în comunitatea mondială. Tot aici autorul scrie despre relaţiile cu România, acordându-le cel mai mare spaţiu din carte.

Volumul al 5-a – „Economia de piaţă: primii paşi” povesteşte despre începutul reformelor economice. Iar ultimul se intitulează „Presiunea tranziţiei” şi cuprinde perioada ultimilor 2 ani de preşedinţie, marcaţi de disensiuni, calamităţi naturale şi de declinul social-economic.

La eveniment a fost prezent actualul şef de stat, Nicolae Timofti, şi cel de-al doilea preşedinte, Petru Lucinschi. De asemenea, au venit politicieni, savanţi şi ambasadori.

Actualul preşedinte, Nicolae Timofti, a spus că Mircea Snegur a stat la baza clădirii unor sisteme care aveau să facă tânărul stat să funcţioneze şi este convins că munca primului preşedinte a contribuit şi la succesele de azi ale Republicii Moldova – apropierea de UE prin parafarea Acordului de Asociere.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a remarcat că autorul scrie în memoriile sale despre criticile care au fost aduse primei guvernări ale ţării, dar cei care critică trebuie să înţeleagă că e mai uşor să vorbeşti decât să faci ceva şi e mai uşor să distrugi decât să creezi ceva.

Primele două cărţi din această serie au mai fost prezentate publicului în anii 2007 şi 2008.