logo

Primul centru pentru reabilitarea femeilor supuse violenței, inaugurat în Găgăuzia cu sprijinul PNUD


https://www.ipn.md/index.php/ro/primul-centru-pentru-reabilitarea-femeilor-supuse-violentei-inaugurat-in-7967_1078228.html

Primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței a fost deschis în Găgăuzia. Femeile beneficiare vor primi aici nu doar adăpost, dar și consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, femeile vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere. Inițiativa se înscrie într-un proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD Moldova, centrul este amplasat într-un edificiu de circa 500 metri pătrați, cu două etaje, renovat din temelie. Instituția va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei și copiii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Într-o încăpere aparte, persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activități comune. În instituție există și o cameră de joc pentru copii. Edificiul este accesibil și pentru persoanele cu dizabilități. La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Femeile se vor putea afla la Centru cel mult șase luni, perioadă în care specialiștii le vor ajuta să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă. Începând cu anul 2021, echipa Centrului va oferi consiliere unei categorii mai largi de populație, precum cele care se confruntă cu alcoolismul, violența, precum și cu forme ușoare de anxietate și depresie, datorită programului de instruire CETA (Common Elements Treatment Approach).

Prezentă la festivitatea de lansare a centrului, Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, consideră că crearea Centrului este o reușită importantă. Ea a menționat că violența împotriva femeilor și fetelor este o problemă pentru toate țările și o pandemie în creștere care umbrește comunitățile. În cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, împreună cu autoritățile din Găgăuzia, inaugurăm acest Centru care, odată funcțional, va oferi suport complex și asistență mult așteptată pentru femeile din regiune”, a adăugat Dima Al-Khatib.

Irina Vlah, guvernatoare (Bașcană) a UTA Găgăuzia (Gagauz -Yeri), a spus că Centrul este o necesitate de mai mult timp. Ea a spus că va trebui să depună mult efort pentru a informa publicul despre existența acestui Centru, despre serviciile oferite, despre mecanismul de interacțiune, care ar trebui să fie foarte transparent pentru comunitate. „Sperăm că datorită acestui proiect, femeile își vor cunoaște mai bine posibilitățile și, astfel, vom contribui la eliminarea fenomenului violenței în societate”.

Pentru amenajarea Centrului, autoritățile din UTAG au oferit un edificiu, care a fost reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanțare în sumă de 90 de mii de dolari. Contribuția Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85 de mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituției, a fost desfășurată o campanie de colectare de fonduri la care au contribuit zeci de oameni din țară și de peste hotare. Suma totală a donațiilor a constituit 75,6 mii de lei moldovenești. Întreaga sumă a fost transferată în contul Centrului, administrația utilizându-i pentru achiziționarea electrocasnicelor pentru centru – mașină de spălat, frigider etc.