logo

Primele stagii plătite în organizațiile din sectorul energetic


https://www.ipn.md/index.php/ro/primele-stagii-platite-in-organizatiile-din-sectorul-energetic-7967_1096094.html

În premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova, douăzeci și trei de tineri vor avea posibilitatea să facă stagii plătite, timp de șase luni, în cadrul a unsprezece organizații publice și private din sectorul energetic. Tinerii selectați vor începe stagiile în luna aprilie, iar cei care vor demonstra performanță vor fi angajați de organizația în care și-au urmat stagiul, transmite IPN.

Stagiarii vor putea activa și obține experiență profesională în cadrul Ministerului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), întreprinderilor Moldelectrica, Energocom, Premier Energy, Moldovatransgaz, Termoelectrica, Ecolibri, Term, RED-Nord și CET-Nord. Programul de stagii plătite este o inițiativă finanțată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Victor Parlicov, ministru al energiei, a declarat că momentul lansării programului este unul potrivit deoarece anume acum există o mare necesitate de cadre în Ministerul Energiei. Oficialul a precizat că doar șase stagiari vor ajunge la Ministerul Energiei. „Eu sunt absolut convins că noi avem mulți oameni talentați.ˮ

„Ne bucurăm să putem colabora cu instituțiile cheie, publice și private, din sectorul energetic pentru a le consolida capacitățile prin intermediul tinerilor talentați care li se vor alătura. Tinerii vor putea să-și dezvolte abilitățile tehnice necesare pentru a sprijini țara să realizeze o tranziție de succes la energie curatăˮ, a menționat Scott Hocklander, directorul USAID Moldova.

În program au fost selectați studenți din domeniile inginerie, economie, drept, finanțe comunicare, IT și administrarea afacerilor care își doresc să înceapă o carieră în sectorul energetic. În paralel cu programul de stagii, tinerii selectați vor avea posibilitate să participe într-un program de dezvoltare profesională care va include sesiuni de networking și mentorat, și instruiri pe subiecte tehnice menite să le îmbunătățească abilități practice.

Stagiarii au fost selectați în urma unui concurs la care și-au depus dosarele 150 de solicitanți.

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity - MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel sporind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.