logo

Primarul satului Popeasca face apel la președinte, fiindcă este impus să înstrăineze bunuri publice


https://www.ipn.md/index.php/ro/primarul-satului-popeasca-face-apel-la-presedinte-fiindca-este-7967_1067071.html

Primarul satului Popeasca, raionul Ștefan Vodă, Ion Osipov, se adresează șefului statului, Igor Dodon, să intervină, deoarece că este impus, prin hotărâri judecătorești abuzive, să vândă, contra sumei de 74 de mii de lei, unui agent economic un teren de 2,8 ha din intravilanul satului Popeasca, care valorează circa trei milioane de lei. Într-o conferință de presă al IPN, edilul a declarat că prin această acțiune are loc deposedarea comunității de bunuri publice, în detrimentul cetățenilor din Popească.

Specialistul în reglementarea regimului funciar din cadrul Primăriei satului Popeasca, Chiril Cazacu, a spus că în 2016 agentul economic din satul Talmaza a depus la Primăria Popeasca o cerere de cumpărare a terenului aferent construcțiilor pe care le are pe o suprafață de 32 de ha, pentru eventuale construcții. Cererea, spune specialistul funciar, nu a fost acceptată, dar nici refuzată de către Consiliul local. Cererea se află în curs de examinare. Agentul economic a propus un cost de 74 de mii de lei pentru cumpărarea terenului.

Totodată, spune Chiril Cazacu, agentul economic a comandat la Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urban Proiect”, un studiu de prefezabilitate privind delimitarea terenului aferent imobililor sale. Studiul, fără a fi semnat și ștampilat de către primar, a fost prezentat ca bază în instanță de judecată și ca rezultat a primit în proprietate terenului dat.

Ulterior, Primăria Popească a comandat unei întreprinderi, cu licență în domeniu, executarea unor lucrări de delimitare a terenului aferent construcțiilor agentului economic. Delimitarea dată a arătat că agentului economic puteau fi atribuite doar 09 ha, la preț de 23 de mii de lei. Astfel a fost emisă decizia de vânzare a acestei suprafețe de teren aferent. Celălalt teren, spune specialistul funciar, de 1,9 ha, este clasificat ca teren sub construcții, liber de intravilan, se vinde numai la licitație și costă peste 2,5 milioane de lei.

Primarul Ion Osipov spune că toate organele statului au refuzat pornirea unei urmării penale pe acest caz, prin care Primăria pe care o conduce riscă să fie deposedată ilegal de 2,8 ha de bunuri publice. Potrivit primarului, nu tot terenul solicitat se încadrează în parametrii anunțați, ca teren aferent. Acest lucru, susține edilul, a fost recunoscut de organele cadastrale. „Cu toate acestea, de către instanțele de judecată au fost negate aceste circumstanțe și pronunțate hotărâri ilegale pe caz”, a spus Ion Osipov.

Primarul susține că este impus de o decizie a Curții Supreme de Justiție să emită un act administrativ în favoarea agentului economic, pe care îl consideră ilegal.