Primarii suburbiilor nu ştiu cum să reducă cu 10 la sută cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor bugetare
https://www.ipn.md/index.php/ro/primarii-suburbiilor-nu-stiu-cum-sa-reduca-cu-10-la-7967_963402.html
Mai mulţi primari din localităţile aflate în componenţa municipiului Chişinău se arată nedumeriţi de indicaţia primarului general interimar, Veaceslav Iordan, să reducă cu până la 10 la sută cheltuielile pentru apă potabilă, energie termică şi electrică, gaze naturale, susţinând că astfel Primăria municipiului încearcă să găsească bani pentru a acoperi cheltuielile SA Termocom, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul şedinţei operative de luni, 5 februarie, de la Primărie, Iordan a cerut primarilor localităţilor din cadrul municipiului să reducă cheltuielile de întreţinere, invocând faptul că bugetul pe anul curent este deja adoptat, iar distribuirea acestuia pe compartimente trebuie efectuată cu multă minuţiozitate. Mai mulţi primari şi-au exprimat scepticismul privind şansele de executare a indicaţiilor lui Iordan în condiţiile în care plata la întreţinere s-a majorat substanţial.
[„Nu mai putem strânge cureaua”]
Solicitat de Info-Prim Neo, [primarul comunei Ciorescu, Boris Pleşca], a spus că va fi complicat să aplice în practică această indicaţie, după recenta majorare a tarifelor la gaze naturale, apă potabilă şi energie termică. Instituţiile bugetare din localitate activează în regim de strictă economie, astfel că nu se ştie cum vor mai putea reduce cu încă 10 la sută cheltuielile, spune Boris Pleşca.
[Primarul comunei Tohatin, Sergiu Cibotaru], s-a arătat indignat de această indicaţie, argumentând prin faptul că şefii instituţiilor bugetare, cum ar fi şcoala, grădiniţa etc, solicită în permanenţă surse suplimentare, nefiind în stare să gestioneze instituţiile în limitele financiare existente. „Nu mai ştiu cum să strângem cureaua pentru a putea supravieţui”, a declarat Cibotaru.
O opinie critică privind reducerea cheltuielilor pentru întreţinerea instituţiilor bugetare a expus şi [primarul de Coloniţa, Maria Iarmenco], care consideră că administraţia publică locală nu va mai putea activa, fiind, practic, strangulată. Iarmenco susţine că şi limitele impuse la moment instituţiilor bugetare nu acoperă necesitatea acestora, iar în condiţiile în care se vor mai micşora, funcţionarea instituţiilor în continuare este sub semnul întrebării. „Nu s-au adus argumente de unde a apărut concluzia că trebuie economisite anume 10 la sută din cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor bugetare, nici mai mult, nici mai puţin”, spune Iarmenco.
[Primarul com. Stăuceni, Ion Dragomir], susţine că a avut chiar luni, după şedinţa Primăriei, o întrunire cu şefii de la şcoală, grădiniţă, Casa de cultură, şcoala muzicală, şi că toţi aceştia se arată indignaţi de condiţiile în care sunt puşi să activeze. În opinia lui Dragomir, prin aceste metode se urmăreşte acumularea celor 250 mil. lei pentru a acoperi cheltuielile SA „Termocom” în urma scumpirii agentului termic şi a promisiunii municipalităţii de a acoperi din bugetul local diferenţa de tarif până la alegerile locale.
[Şi primarul oraşului Cricova, Valentin Guţan], afirmă că primăriile locale sunt interesate să economisească resursele, dar nu vede cum e posibil acest fapt în condiţiile în care bugetul este infim, iar preţurile şi tarifele cresc.
Pe de altă parte, [primarul oraşului Durleşti, Veaceslav Nedelea] a declarat că grija primarului interimar de gestionarea surselor financiare bugetare este motivată, deoarece, susţine edilul de Durleşti, „totdeauna există rezerve”. În acelaşi timp, el spune că va trebui să se gândească cum ar putea executa această indicaţie şi micşora cu 10 la sută cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor bugetare din oraş.