Primăria capitalei solicită impozite pe gunoi
https://www.ipn.md/index.php/ro/primaria-capitalei-solicita-impozite-pe-gunoi-7967_959039.html
Primăria capitalei intenţionează să solicite Guvernului lansarea procedurii de iniţiativă legislativă pentru stabilirea impozitului pe deşeurile menajere. În opinia primarului general interimar, Vasile Ursu, această soluţie este necesară pentru depăşirea dificultăţilor de lungă durată, de care se ciocnesc serviciile municipale în relaţiile cu agenţii economici şi sectorul locativ particular la transportarea deşeurilor.
Directorul regiei “Autosalubritate”, Tudor Maniv, a declarat la şedinţa operativă de marţi a Primăriei că stabilirea de impozite este inevitabilă în condiţiile când majoritatea agenţilor economici şi proprietarilor de case din sectorul particular refuză să încheie cu regia „Autosalubritate” contracte de transportare a deşeurilor. Potrivit lui, în prezent, din cei aproximativ 60 mii de agenţi economici din municipiu, doar 18 mii au încheiate astfel de contracte, iar din cei 17 mii de proprietari de case particulare - doar 30 la sută. Maniv a spus că deşi preţurile pentru transportarea deşeurilor pentru sectorul particular nu sunt mari, constituind 5,6 lei pe lună pentru 1 persoană, acţiunile de avertizare întreprinse de angajaţii Regiei împreună cu poliţiştii de sector nu sunt eficiente pentru a determina populaţia să achite transportarea deşeurilor.
Şeful de la “Autosalubritate” a menţionat că în sâmbăta trecută a fost înregistrat, un volum record, pentru ultimii 25 de ani, de 3,7 mii metri cubi de deşeuri transportate, deşi contractele prevăd doar 2,7 mii de metri cubi. El a mai spus că zilnic sunt transportate cu cca 700 metri cubi mai mult decât este planificat, surplusurile provenind în mare parte de la şantierele de construcţie a caselor particulare. În asemenea cazuri, spune Maniv, sunt exploataţi angajaţii Regiei care nu sunt obligaţi şi nici plătiţi să încarce în unităţile de transport “saci de peste 50 de kilograme de materiale de construcţie”.
Pentru soluţionarea problemei, primarul general interimar, Vasile Ursu, a cerut conducerii Regiei “Autosalubritate” să examineze şi să propună, împreună cu serviciile economice ale Primăriei, calculele privind posibilitatea stabilirii unor impozite pentru transportarea deşeurilor. El a precizat că în urma acumulării impozitelor va fi posibilă dotarea acestei întreprinderi cu transportul necesar, fapt ce ar permite transportarea mai eficientă a deşeurilor. Primarul a sugerat că impozitul ar putea fi chiar mai mic decât taxele actuale, însă, fiind plătit de toată populaţia, va conduce la “scoaterea din impas a acestui sector”. Deoarece în ultimii ani a crescut mult volumul de deşeuri, în special din cauza ambalajelor excesive din reţeaua de comerţ, nu mai sunt adecvate nici normativele sanitare aprobate încă în anii 80 - de 1 metru cub la o persoană pe an, a mai precizat primarul, menţionând că în prezent unui locuitor al municipiului îi revin circa 1,5 metri cubi de deşeuri transportate.