Primari din republică se declară indignaţi de optimizarea cheltuielilor
https://www.ipn.md/index.php/ro/primari-din-republica-se-declara-indignati-de-optimizarea-cheltuielilor-7965_975545.html
Mai mulţi primari din republică se declară indignaţi de faptul că Ministerul Finanţelor obligă administraţiile publice locale să reducă cu 20% cheltuielile pentru anul 2009. Preşedintele Asociaţiei preşedinţilor de raioane „Pro Europa”, preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilache, a declarat miercuri 13 mai, la o conferinţă de presă că, în condiţiile în care nu vor avea bani, edilii se vor vedea nevoiţi să nu achite salariile, sau chiar să dispună închiderea şcolilor şi a grădiniţelor, transmite Info-Prim Neo.
Administraţiile publice locale au primit scrisori de la Ministerul Finanţelor prin care se solicită optimizarea cheltuielilor pentru anul în curs, reducerea acestora până la 20%.
„Reducerea cheltuielilor este imposibilă în condiţiile în care au fost majorate salariile la profesori. Vom intra în imposibilitate de plată”, a spus Gheorghe Vasilache. Potrivit primarului de Cahul, prin aceste reduceri puterea centrală doreşte să provoace un conflict între puterea de nivelul II şi I, dar şi cu profesorii care primesc centralizat salariile.
„Se încearcă de a pune vina pentru nesalarizarea angajaţilor pe umerii primarilor. Din reducerea cheltuielilor vor avea de suferit, în primul rând, angajaţii instituţiilor publice. O instituţie publică nu poate funcţiona fără utilităţi: apa, energie electrică şi gaz”, a spus primarul de Manta, Cahul.
„La Cahul n-am primit banii de la bugetul statului – 21 mln lei – şi nu putem achita salariile la profesori. Ştim că există criză, dar trebui să găsim o altă soluţie”, a mai spus edilul.
Vicepreşedintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, spune că nici pentru raionul Ungheni de la bugetul de stat nu au fost transferate 6 mln lei, bani necesari pentru luna aprilie.
Reprezentanţii administraţiilor publice locale propun autorităţilor centrale să recunoască public că R. Moldova este grav afectată de criza economică mondială şi să întreprindă un plan comun de acţiuni pentru depăşirea acestei situaţii. „Nu este suficientă doar optimizarea cheltuielilor, trebuie implementate măsuri pentru susţinerea producătorilor autohtoni, promovarea exporturilor, atragerea surselor nerambursabile şi susţinerea şomerilor”, a spus vicepreşedintele raionului Ungheni.
Edilii spun că, dacă nu vor ajunge la un numitor comun cu autorităţile centrale, vor da
Ministerul Finanţelor în judecată pentru nerespectarea termenelor de transferare a banilor din bugetul de stat.
Bugetele locale sunt finanţate în proporţie de 80% din bugetul de stat.