Prima şedinţă a Consiliului de Observatori al TRM a început cu scandal
https://www.ipn.md/index.php/ro/prima-sedinta-a-consiliului-de-observatori-al-trm-a-inceput-7967_963217.html
Consiliul de Observatori (CO) al Companiei „Teleradio-Moldova” s-a întrunit marţi, 23 ianuarie, în prima şedinţă în cadrul căreia au fost ales preşedintele şi secretarul Consiliului. Alegerea acestora a provocat discuţii în rândul membrilor Consiliului, care au avut opinii diferite vizavi de necesitatea alegerii chiar în prima zi de şedinţă.
În calitate de preşedinte al CO a fost aleasă Mariana Şlapac, care a fost propusă în această funcţie de Anatol Dubrovschi, iar în calitate de secretar – Anatol Dubrovschi, propus de Ludmila Barbus. Ambii au acumulat câte 5 voturi din cei 9 membri ai CO.
Mai mulţi membri ai Consiliului s-au pronunţat împotriva alegerii, din prima şedinţă, a preşedintelui şi secretarului.
Potrivit lui Viorel Cibotaru, alegerea preşedintelui şi secretarului chiar în prima zi de şedinţă nu este oportună, deoarece nu este cunoscut statutul, funcţiile şi împuternicirile secretarului şi ale preşedintelui. Cibotaru a atras atenţia că prin această acţiune se încalcă regulamentul.
Şi Igor Munteanu a menţionat că, pentru început, este nevoie de un regulament de funcţionare a CO. Munteanu a propus să fie ales un preşedinte provizoriu pentru prima şedinţă, această propunere însă nu a fost acceptată. După alegerea conducerii CO, Munteanu a declarat că încălcările procedurale de la prima şedinţă a CO nu sunt prielnice pentru începutul activităţii acestuia. El a calificat alegerea celor 2 persoane cu 5 din 9 voturi drept „un câştig foarte efemer”. „Graba şi intoleranţa a ruinat instituţii şi mai stabile decât CO”, a spus el. Munteanu a opinat că trebuie să se revină la decizia luată pentru ca să existe un acord majoritar asupra candidaturii. Respectiv, trebuie schimbată logica acţiunilor: mai întâi trebuie să existe un regulament şi abia după asta să fie aleşi preşedintele şi secretarul, a declarat Munteanu.
La rândul său, Veaceslav Ioniţă a spus că „dacă asemenea lucruri importante se decid în 3 minute, va fi foarte dificil de activat în continuare”, exemplificând că, dacă membrii CO votează în asemenea mod, e greu de închipuit cum CO îşi va putea contura politicile, cum va reuşi să promoveze anumite lucruri. Ceea ce s-a făcut la prima şedinţă a CO reprezintă o hârtie de turnesol, sau un examen de maturitate a Consiliului”, a conchis Ioniţă.
Pe de altă parte, Anatol Dubrovschi a declarat că nu vede unde a fost încălcată legea. Dubrovschi a declarat că a fost depăşită perioada când totul era votat în unanimitate, iar democraţia presupune voturi atât pro, cât şi contra.
Următoarea şedinţă a Consiliului de Observatori al TRM va avea loc la 30 ianuarie, în cadrul căreia va fi examinat regulamentul CO.