logo

Prima reuniune a Clubului de Presă privind Statistica, organizată cu suportul OIM


https://www.ipn.md/index.php/ro/prima-reuniune-a-clubului-de-presa-privind-statistica-organizata-7967_1104300.html

Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat, cu suportul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova, prima ședință a Clubului de Presă privind Statistica din Republica Moldova. Este vorba despre o platformă deschisă pentru a împărtăși cele mai bune practici în colectarea datelor exacte în cadrul sondajelor publice, în sporirea informației privind conținutul chestionarelor publice, precum și pentru a încuraja participarea cetățenilor moldoveni și a migranților care locuiesc în Moldova în furnizarea răspunsurilor la chestionare, transmite IPN.

La prima reuniune, intitulată „Valoarea datelor recensământului pentru societatea moldovenească”, au participat BNS, OIM Moldova, ONU Drepturile Omului, UNHCR Moldova, UNFPA, reprezentanți ai societății civile, grupuri de reflecție, mass-media din Moldova, autorități moldovenești și asociații locale. Întrunirea s-a axat pe rolul-cheie al mass-media din Moldova în informarea cetățenilor cu privire la importanța de a răspunde la întrebările chestionarelor Recensământului Național, al căror unic scop este de a colecta informații critice pentru ca guvernul și comunitatea internațională să adapteze răspunsuri concrete la nevoile și problemele critice identificate de sondaj.

OIM, cu sprijinul Centrului Global de Analiză a Datelor privind Migrația (GMDAC) din Berlin, a asistat îndeaproape BNS în revizuirea și finalizarea versiunii inițiale a sondajelor recensământului național, a oferit sprijin în consolidarea capacităților în domeniul migrației și va continua să sprijine recensământul național prin acordarea de asistență instituțiilor din Republica Moldova pentru a oferi expertiză în analiza și interpretarea datelor sondajelor privind migrația.

„S-a convenit că este necesar un sprijin coordonat în continuare din partea autorităților naționale și locale, a agențiilor ONU, a societății civile, a grupurilor de reflecție și a mass-mediei moldovenești pentru a informa cu exactitate populația moldovenească, combătând dezinformarea și diversele prejudecăți din mass-media socială”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit OIM Moldova, acest efort este esențial pentru a încuraja participarea activă a cetățenilor moldoveni atât în țară, cât și în străinătate, precum și a străinilor care locuiesc în Moldova, pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a întregii populații.