Preţurile la produsele alimentare şi industriale de primă necesitate se normalizează
https://www.ipn.md/index.php/ro/preturile-la-produsele-alimentare-si-industriale-de-prima-necesitate-se-normaliz-7966_970080.html
Preţul la majoritatea produselor de importanţâ socială au revenit la normal, a declarat prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei şi comerţului, prezentînd o notă informativă la temă în şedinţa guivernului.
Potrivit Agenţiei Info-Prim Neo, Dodon a afirmat că în urma acţiunilor de monitorizare a structurii preţurilor la produsele de importanţă socială, realizate la începutul lunii iunie de către instituţiile de stat abilitate, situaţia pe piaţa din R. Moldova s-a stabilizat.
Dodon a spus că în cadrul MEC a fost creat un mecanism viabil de monitorizare a dinamicii preţurilor la produsele ce fac parte din categoria celor social-importante la care statul reglementează adaosul comercial.
Potrivit evaluării MEC, preţul zahărului este de 11-12 lei/kg şi se încadrează în limita adaosului comercial permis. Depăşiri ale adaosului comercial la zahăr au fost depistate în unele unităţi comerciale din raioanele Făleşti şi Călăraşi, cazurile respective fiind investigate de către organele competente.
Preţurile la ciment, de asemenea, s-au stabilizat în urma importurilor efectuate pe parcursul ultimilor săptămîni, constituind în medie 2000-2100 lei/tona.
Preţurile la carne încă rămîn înalte din cauza deficitului la acest produs, dar în scurt timp Ministerul prognozează o îmbunătăţire a situaţiei.
În urma modificării listei produselor social-importante, pentru care statul stabileşte adaosul comercial maxim, MEC a iniţiat procedura de monitorizare a structurii formării preţurilor şi la orez, hrişcă, alte crupe, paste făinoase.
Sergiu Puşcuţă, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice a informat că, în perioada 3-10 iunie, au fost supuse verificării 152 unităţi de comerţ sub aspectul legalităţii stabilirii adaosului comercial la produsele social-importante. În urma controalelor au fost depistate 36 unităţi comerciale care vindeau zahăr cu depăşirea adaosului comercial de 20%.
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a solicitat lansarea de urgenţă a două linii telefonice fierbinţi, la care populaţia să poată semnala cazuri de majorare nejustificată a preţurilor.