logo

Presiunea socială împiedică femeile să se implice mai activ în afaceri şi politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/presiunea-sociala-impiedica-femeile-sa-se-implice-mai-activ-in-afaceri-si-politi-7967_1023505.html

Presiunea socială şi aşteptările societăţii ca femeile să-şi îndeplinească rolul reproductiv împiedică, de multe ori, femeile să fie active profesional şi să se implice mai intens în viaţa politică şi economică. Opinia aparţine psihologului şi expertului gender, Daniela Terzi-Barbăroşie, şi a fost exprimată în cadrul unei mese rotunde organizată de către IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Psihologul afirmă că cea mai mare problemă a femeilor care se implică în afaceri sau ocupă funcţii de conducere este concilierea vieţii de familie cu cea profesională. „Femeile, din păcate, mai mult decât bărbaţii, sunt implicate în procesul de creştere a copiilor, ceea ce le reduce din posibilităţile de a se implica profesional mai mult. Tendinţa globală este una foarte tristă privind concilierea vieţii de familie cu cea profesională. Statisticile arată că femeile sunt într-un număr mai mare implicate în educaţie, învaţă mai bine decât bărbaţii, dar când ne uităm la funcţiile de conducere în Parlament, Guvern sau în mediul de afaceri, numărul acestora este foarte mic”, a notat psihologul.

Daniela Terzi-Barbăroşie a menţionat că motivul este că femeile după ce se căsătoresc, de multe ori, se retrag din viaţa activă profesională, oferind prioritate familiei. În opinia sa, viaţa personală trebuie să existe şi înainte de familie, şi după căsătorie şi sunt ţări care încep educaţia privind egalitatea de gen de la vârstă fragedă pentru că au înţeles că familia şi societatea au de câştigat din aceasta.

Economistul Dorin Vaculovschi consideră că pentru Republica Moldova termenul de economie socială este ceva relativ nou. Economia socială înseamnă acele întreprinderi care au obiective sociale, cum ar fi ocuparea în câmpul muncii, dezvoltarea şi participarea comunitară, diverse politici incluzive şi depăşirea sărăciei. Egalitatea de gen este o componentă socială, nu economică. Prin aspecte sociale, cum ar fi economia socială, putem rezolva mai multe probleme. Potrivit lui, în Moldova oricât am vorbi despre egalitate de gen, femeile sunt un grup vulnerabil pe piaţa muncii şi există restanţe la capitolul implicării femeilor în politică şi economie.

Angela Chicu, preşedinta Asociaţiei Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova a menţionat că femeile din Republica Moldova pot ajunge cu afacerile lor pe piaţa europeană. Aşa cum multe femei au ales să plece la muncă peste hotare, de multe ori, forţa de muncă calificată lipseşte, astfel că asociaţia desfăşoară instruiri pentru a reabilita femeile, dându-le posibilitate să se implice.

„Există o abordare inechitabilă faţă de femeile care intenţionează să deschidă o afacere. Considerăm că femeile trebuie să aibă acelaşi acces la instrumente de finanţare ca şi bărbaţii. Dezvoltarea economiei sociale ar permite implicarea mai multor femei în afaceri, dar aici avem nevoie de mai multe instrumente şi politici implementate de instituţiile de stat, cu implicarea mediului privat, desigur”, a precizat Viorica Antonov, coordonatoarea proiectului în cadrul căruia a fost organizat evenimentul.