Preşedinţii camerelor Parlamentului rus vor veni la Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintii-camerelor-parlamentului-rus-vor-veni-la-chisinau-7965_969134.html
Serghei Mironov, Preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Rusiei şi Boris Grâzlov, Preşedintele Dumei de Stat vor vizita R. Moldova în diferite perioade ale anului curent. Serghei Mironov se va afla la Chişinău între 18 şi 20 mai, iar Boris Grâzlov în luna octombrie, transmite Info-Prim Neo cu referire la comunicate ale Secţiei Relaţii cu Mass-Media a Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit sursei citate, vizitele au fost convenite în cadrul întrevederilor separate de la Sankt-Petersburg a spikerului Marian Lupu cu cei doi oficiali ruşi. Marian Lupu a participat în capitala nordică a Rusiei la lucrările reuniunii Consiliului Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente şi la cea de-a XXX reuniune plenară a AIP CSI.
Interlocutorii au subliniat importanţa vizitei lui Serghei Mironov la Chişinău in perspectiva extinderii dialogului politic moldo-rus si impulsionării contactelor politice, economice şi comerciale dintre cele două state. Marian Lupu si Serghei Mironov au remarcat relaţiile bune, tradiţionale de prietenie, dintre Republica Moldova si Federaţia Rusă, accentuând în particular contactele dinamice pe dimensiunea raporturilor interparlamentare.
În acelaşi context, Marian Lupu şi Boris Grâzlov au salutat vizita preconizată pentru luna octombrie, remarcând, în particular, că o vizită a oficialilor ruşi la nivel înalt în R. Moldova nu a avut loc din 2002. Interlocutorii au pledat pentru organizarea la Chişinău în 2008 a unei noi reuniuni a comisiei interparlamentare moldo-ruse. Ultima şedinţă a comisiei respective a avut loc în toamna anului trecut la Moscova.
Oficialii, de asemenea, au discutat aspecte privind reglementarea conflictului transnistrean, subliniind în context dinamica pozitivă din ultimul timp a dialogului moldo-rus pe marginea acestei probleme. Totodată, interlocutorii au pledat pentru reluarea negocierilor în cadrul formatului extins cinci plus doi şi au accentuat importanţa identificării unei soluţii viabile a diferendului.
La Sankt-Petersburg Marian Lupu a avut o întrevedere şi cu Arseni Iaţeniuk, Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei. În cadrul acesteia, Lupu a declarat că Ucraina reprezintă o ţară prietenă şi un partener strategic al R. Moldova.
Părţile au pledat în favoarea dezvoltării şi extinderii raporturilor moldo-ucrainene, accentuând în context necesitatea susţinerii reciproce în procesul de integrare europeană a R. Moldova şi a Ucrainei.
Au fost abordate, de asemenea, o serie de aspecte ce vizează subiectele de interes comun pentru cele două ţări. În acest sens, părţile au subliniat necesitatea abordării „în pachet” a chestiunilor de interes bilateral.
La întrevederea moldo-ucraineană au fost discutate aspecte privind reglementarea diferendului transnistrean, cei doi oficiali pronunţându-se pentru soluţionarea lui în cadrul formatului extins de negocieri cinci plus doi.
În cadrul întâlnirii lui Marian Lupu cu Goran Lennmarker, Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, oficialul european a declarat că OSCE pledează pentru reunificarea R. Moldova şi aderarea la familia europeană.
Oficialul OSCE a reiterat ataşamentul Organizaţiei pentru identificarea unei soluţii viabile a diferendului transnistrean şi reluarea cât mai grabnică a negocierilor în cadrul formatului cinci plus doi. Potrivit lui, OSCE este disponibilă să contribuie cu asistenţă la organizarea unor acţiuni ce ar facilita identificarea unei soluţii viabile a conflictului de pe Nistru, a subliniat LENNMARKER.
La rândul său, Marian Lupu a apreciat înalt contribuţia AP OSCE în susţinerea R. Moldova privind identificarea unei soluţii viabile a conflictului transnistrean şi a reconfirmat angajamentul ferm al Chişinăului de a identifica o soluţie a problemei transnistrene doar în cadrul formatului de negocieri cinci plus doi, care asigură transparenţă procesului de negocieri, precum şi conferă legitimitate şi garanţii Republicii Moldova.
Oficialii au fost unanimi în părerea că diferendul transnistrean poate fi soluţionat în baza voinţei părţilor implicate în conflict, întrucât problema transnistreană nu conţine elemente etnice sau religioase.
Marian Lupu, de asemenea, a relevat importanţa cooperării R. Moldova cu OSCE în perspectiva alegerilor legislative din 2009. Spicherul a reiterat ataşamentul autorităţilor ţării de a asigura desfăşurarea unui exerciţiu electoral liber şi corect în spiritul valorilor europene fundamentale.
Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei Consiliului AIP CSI de la Sankt-Petersburg au fost abordate o serie de chestiuni privind activitatea Adunării Interparlamentare a CSI, inclusiv aspecte privind concepţia de dezvoltare a CSI, finanţarea AIP CSI, rezultatele misiunilor de observatori ale AIP CSI în cadrul scrutinelor electorale, desfăşurarea unor acţiuni culturale comune, etc.