Preşedintele Vladimir Voronin a promulgat Codul audiovizualului
https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-vladimir-voronin-a-promulgat-codul-audiovizualului-7965_960710.html
Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a promulgat Codul audiovizualului, adoptat de Parlament la 27 iulie curent. Un comunicat de presă în acest sens a difuzat vineri seara Serviciul de presă al Preşedenţiei, citat de Info-Prim Neo.
Conform comunicatului, Codul audiovizualului are drept scop asigurarea apărării drepturilor consumatorilor de programe şi instituirea principiilor democratice de funcţionare a audiovizualului din R. Moldova, stabileşte, în spiritul drepturilor şi libertăţilor constituţionale, bazele juridice de reglementare, de concepere, difuzare şi/sau retransmisie prin intermediul mijloacelor de televiziune şi radiodifuziune a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia R.Moldova, exercitarea controlului societăţii asupra activităţii instituţiilor audiovizualului.
Totodată, Codul reglementează activitatea instituţiilor publice ale audiovizualului, aspectele legate de asigurarea independenţei şi libertăţii editoriale, libera recepţionare a serviciilor de programe, de respectare a drepturilor consumatorului de programe, protejarea patrimoniului lingvistic şi cultural naţional, protejarea spaţiului informaţional naţional.
În acelaşi timp, analistul politic Igor Boţan, afirma la mijlocul săptămânii curente că libertatea mass-media în R.Moldova a rămas una dintre cele mai îngrijorătoare probleme atât pentru comunitatea internaţională, cât şi pentru opinia publică internă. Potrivit lui, mai multe instituţii mass-media şi-au exprimat îngrijorarea şi au formulat propuneri de perfecţionare a Codului Audiovizualului după ce Parlamentul a adoptat Codul în prima lectură. Examinarea şi adoptarea lui au generat dezbateri parlamentare şi extraparlamentare aprinse, afirmându-se că textul elaborat a constituit „un compromis acceptat între principalele forţe politice ce colaborează în Parlament”. Un Memoriu semnat de 8 asociaţii obşteşti specializate afirmă că „societatea civilă nu a fost implicată în procesul elaborării proiectului Codului Audiovizualului”, procesul desfăşurându-se netransparent. Mai mult, spune sursa citată, documentul a fost criticat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Europei, OSCE, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, diverse organizaţii neguvernamentale.
În luna mai misiunile diplomatice şi reprezentanţele unor organizaţii internaţionale acreditate la Chişinău, au semnat un comunicat în care amintesc că Moldova a preluat angajamentul să asigure libertatea presei. Semnatarii regretă că în pofida afirmaţiilor făcute de autorităţi, s-a observat un progres insuficient în reformarea presei, îngrijorări serioase au trezit lipsa de progres în transformarea Teleradio-Moldova în companie publică independentă, diferite obstacole plasate în faţa presei, inclusiv impedimentele în accesul la informaţie şi competiţie neloială cu presa direct sau indirect susţinută de către stat, adoptarea legislaţiei noi cu privire la audiovizual fără o dezbatere publică.
Conform unui studiu recent al organizaţiei „Freedom Hous”, libertatea presei în Moldova rămâne degradată, Moldova făcând parte din categoria ţărilor în care presa nu este liberă, aflându-se, cu 65 de puncte, pe treapta a 146-a după indicele libertăţii presei.