Preşedintele UJM cheamă jurnaliştii-parlamentari să contribuie la adoptarea unui Cod echitabil al Audiovizualului
https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-ujm-cheama-jurnalistii-parlamentari-sa-contribuie-la-adoptarea-unui-7965_958869.html
Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor (UJM), Valeriu Saharneanu face apel către jurnaliştii-parlamentari să influenţeze elaborarea unui Cod echitabil al Audiovizualului, adresându-le acestora o scrisoare deschisă.
„Având în vedere importanţa documentului pentru soarta de mai departe a democraţiei R. Moldova, apelez la calitatea voastră de jurnalişti profesionişti, dar şi la cea de oameni politici – membri ai Parlamentului, să faceţi uz de funcţiile şi de influenţa pe care o aveţi pentru a elabora împreună cu societatea civilă un document legislativ echitabil, de factură europeană, care să vină în beneficiul exclusiv al publicului şi să servească interesul naţional”, se arată în documentul remis deputaţilor Angela Aramă, Vlad Cubreacov, Ştefan Secăreanu, Iurie Roşca, Dumitru Diacov, Vitalia Pavlicenco, care sunt şi membri ai UJM.
A fost de aşteptat, scrie Saharneanu, ca în structura Codului să fie montate siguranţe legale care să garanteze independenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), pârghia de care depinde corectitudinea aplicării practice a legii. „A fost, însă, de mare mirare să descoperim că noul Cod păstrează vechea formulă de constituire a CCA, eliminând participarea societăţii civile. Or, un proiect similar de lege a audiovizualului, depus de organizaţiile de media în toate fracţiunile Parlamentului în data de 3 mai 2005, proiect care a trecut şi expertiza Consiliului Europei, avea prevăzut în schema de constituire a CCA şi participarea societăţii civile”.
În opinia sursei citate, fără introducerea acestei stipulări, adoptarea Codului „nu are nici un rost şi va fi un semnal pentru societatea autohtonă, dar şi pentru instituţiile internaţionale, că în Parlament nu se doreşte realizarea sinceră şi responsabilă a Planului de acţiuni R. Moldova - Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, trişarea lui, aşa cum s-a procedat cu instituţia publică a audiovizualului, ghidată de lege, dar controlată impardonabil şi azi”. Potrivit preşedintelui UJM, acest nou afront, ar însemna eliminarea repetată şi definitivă a Republicii Moldova din planurile de integrare europeană, şi, implicit, o nouă trădare a interesului naţional.
În scrisoare se menţionează că proiectul Codului Audiovizualului a fost aprobat în Parlament în prima lectură fără să se ia în considerare opinia societăţii civile. „Este o grabă nejustificată, fiindcă multe din articolele proiectului necesită ajustări substanţiale la standardele europene existente. În special, ridică semne de întrebare prevederile ce vizează activitatea audiovizualului public, limitele şi procedura de luare şi de aplicare a deciziilor de către CCA, sunt lipsă multe prevederi principiale menite să încurajeze, să apere investiţiile şi activitatea radiodifuzorului şi multe altele”.
Proiectul Codului Audiovizualului a fost criticat anterior de o serie de reprezentaţii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul mass-media, precum şi de formaţiuni politice.