logo

Președintele României: Voi avea la Summitul NATO un mesaj de susținere a rezilienței Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-romaniei-voi-avea-la-summitul-nato-un-mesaj-7965_1098142.html

Președintele României, Klaus Iohannis, va avea la Summitul NATO un mesaj de susținere a consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute până la evenimentul care are loc în capitala Lituaniei, transmite IPN.

Liderul de la Cotroceni a declarat pentru presă că summitul care începe astăzi la Vilnius este nu doar unul de implementare a deciziilor adoptate anul trecut, la Madrid, ci reprezintă și un moment al deciziilor importante și al premierelor în postura Aliată și în relația NATO cu partenerii.

Potrivit lui Klaus Iohannis, adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. De asemenea, este urmărită menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. În acest sens va susține un angajament sporit în termeni politici și practici care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță.

„La aceasta se adaugă sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, cea mai expusă presiunilor Rusiei. Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova. La summit voi puncta și valoarea de netăgăduit a legăturii transatlantice pentru securitatea noastră, a tuturor, în special în actualul context de securitate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat de presă, dacă odată cu Ucraina și Republica Moldova ar putea să primească la acest summit o perspectivă de apropiere față de NATO, președintele României a declarat Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci când decide să schimbe această postură, chestiunea poate fi pusă în discuție fără vreo problemă.