logo

Președintele Letoniei: Consider că Republicii Moldova trebuie să i se ofere posibilitatea de a adera la UE mai rapid


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-letoniei-consider-ca-republicii-moldova-trebuie-sa-i-7965_1089068.html

Președintele Letoniei spune că țara sa susține parcursul european al Republicii Moldova. Liderul de la Riga a menționat că întreaga comunitate europeană trebuie să-i ofere Republicii Moldova posibilitatea de a deveni mai rapid stat candidat la aderare. Oficialul a spus că procesul eurointegrării Letoniei a durat 8 ani, însă depinde de viteza cu care Chișinăul va implementa reformele pentru a scurta acest termen, notează IPN.

Deși au existat diferite declarații privind un eventual atac al Rusiei și asupra țărilor Baltice, președintele Letoniei spune că țara sa este protejată din acest punct de vedere de umbrela NATO. Eglis Levitis a menționat că un atac asupra unui stat membru NATO ar înseamnă un eșec pentru Rusia.

„Noi în Letonia ne simțim protejați de articolul 5 al Tratatului NATO, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui stat membru NATO, presupune automat un atac asupra celorlalte state membre ale Alianței. Un atac asupra unei țări NATO reprezintă o catastrofă pentru Rusia și Rusia știe acest lucru. Din acest motiv, noi ne simțim în siguranță în Letonia”, a spus Președintele Letoniei, Eglis Levitis, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

De asemenea, oficialul a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană. Președintele leton spune că procesul eurointegrării este unul anevoios, însă avantajele sunt multiple. Oficialul a menționat că Țările Baltice, Polonia, dar mai ales România susțin posibilitatea scurtării perioadei de eurointegrare pentru Republica Moldova.

„Letonia deja a parcurs procesul de aderare la UE. Pe parcursul acestui proces am implementat diferite reforme, în diferite domenii. În Letonia acest proces a durat 6 ani din 1998 până în 2004. Totuși, situația Republicii Moldova este diferită. Eu consider că trebuie să fie oferită această posibilitate Moldovei de a adera la UE mai rapid, adică să fie scurtat acest proces de aderare. Opt președinți ai statelor membre ale UE au publicat la sfârșitul lunii februarie o declarație prin care au solicitat UE să ofere statutul de țară candidat Ucrainei. Și pentru Republica Moldova procedura de examinare a cererii pentru a deveni stat candidat trebuie să fie mai scurtă. Acum Comisia Europeană trebuie să pregătească o opinie privind gradul de pregătire al Republicii Moldova de aderare”, a mai spus președintele Letoniei.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele țării Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și de premierul Natalia Gavrilița în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina și Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare.