logo

Președintele Dodon folosește retorica discriminatorie a bisericii în scopuri electorale, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-dodon-foloseste-retorica-discriminatorie-a-bisericii-in-scopuri-ele-7978_1041648.html

Președintele Igor Dodon este deocamdată unicul politician care face uz deplin de mesajele lansate de biserică cu privire la rolul familiei tradiționale și așa numitul „pericol” al homosexualității, scrie politologul Denis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Prin participarea la marșul religios pro-familie, din 12 mai, împreună cu familia sa, președintele Dodon a indicat foarte clar că vrea să monopolizeze afilierea generală cu instituția bisericii, dar și mai concret cu Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, care deține în mod constant cel mai înalt nivel de încredere publică, opinează politologul.

Denis Cenușa evidențiază faptul că, în pofida solicitării Curții Constituționale din 2016 de a limita implicarea bisericii în procesul electoral și a asigura neutralitate religioasă, Igor Dodon folosește în mod deliberat apropierea de biserică pentru a acumula popularitate politică într-un an electoral.

De asemenea, politologul consideră că Mitropolia Moldovei acționează contrar principiului constituțional de laicitate a statului și face presiune asupra autorităților publice, îndemnate să împiedice „marșul solidarității”.

Demersul Mitropoliei, cu care Președintele Dodon acceptă să se asocieze, demonstrează o tentativă de radicalizare a bisericii, susține Dionis Cenușa.

Pentru început, scrie el, biserica cere de la autoritățile municipale ca „prin orice mijloace să împiedice promovarea manifestării comportamentelor netradiționale”.

În opinia politologului, mesajul Mitropoliei Moldovei ar putea fi interpretat ca o instigare a autorităților la abuzuri față de participanții la „marșul solidarității”, cu încălcarea legislației în vigoare și a prevederilor constituționale.

De asemenea, el constată că biserica incită la ură față de minoritățile sexuale, comparând manifestarea publică a dreptului la nediscriminare cu „călcarea în picioare a sentimentelor morale ale vastei majorități a cetățenilor noștri ortodocși”.

Pe parcursul anului 2018, preponderent politicienii moldoveni pro-ruși vor apela la valorile tradiționale în încercarea de a mobiliza electoratul împotriva „dușmanilor interni”, reprezentanți prin minoritățile sexuale. Punctul culminant al acestor acțiuni va fi Congresul Mondial al Familiilor, pe care Președintele Dodon intenționează să-l organizeze în toamna acestui an, concluzionează politologul.