logo

Președintele Consiliului Audiovizualului și-a anulat dispoziția


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedintele-consiliului-audiovizualului-si-a-anulat-dispozitia-7967_1072492.html

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a anulat dispoziția prin care jurnaliștii erau obligați, în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, să facă referire doar la surse oficiale, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, președintele CA menționează că anulează decizia ținând cont de faptul că aceasta a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și organizații nonguvernamentale, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova. Anularea vine „în scopul calmării spiritelor din societate”.

Dragoș Vicol mai spune că textul respectivei dispoziții va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului.  Acesta dă asigurări că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile.

Președintele CA precizează că dispoziția din 24 martie nu a fost semnată de el abuziv și unilateral, ci „cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții”. Potrivit lui, „în condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA”.

„Regret enorm că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19. Să nu alimentăm prin intermediul surselor audiovizuale panica în societate, prin exprimarea de opinii insuficient argumentate și deseori părelnice”, menționează Dragoș Vicol.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au venit cu un apel public ca urmare a dispoziției președintelui CA, menționând că aceasta a fost adoptată cu încălcarea legislației. De asemenea, anumite prevederi din acest document îngrădesc grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale.