Președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate”, Radu Raicu, sugerează autorităților din Moldova să instituie o cotă minimă de participare pe listele electorale pentru persoanele cu dizabilități.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Radu Raicu a spus că fiecare persoană ajunsă la vârsta maturității, indiferent de situația sa medicală, are dreptul de a alege și a fi ales. În ultimii ani autoritățile au instituit o cotă minimă de gen de 40% la întocmirea listelor electorale, în mare parte pentru a preveni discriminarea femeilor și încurajarea acestora să participe la procesul decizional. Este timpul o cotă minimă de reprezentare să fie aplicată și pentru persoanele cu dizabilități. Aceasta ar putea fi de 10%.
„Noi nu vom putea adopta deciziile cuvenite pentru persoanele cu dizabilități nefiind în pielea lor. Având o persoană cu dizabilități în consiliu, în Parlament, ne vom consulta cu această persoană”, a declarat Radu Raicu.
La un alt subiect, președintele Asociației „Egalitate” a remarcat că dreptul la justiție este fundamental pentru funcționarea statului de drept. Persoanele cu dizabilități pot avea parte de o justiție echitabilă prin participarea la ședințele de judecată, dar nu mereu aceste persoane au acces fizic în sălile de judecată, fie din cauza că în unele instanțe lipsesc rampele de acces, fie acestea sunt impracticabile sau ușile sunt prea înguste, sau nu este lift la etaj. O altă problemă este lipsa unui interpret de limbaj mimico-gestual în instanță. E nevoie de el pentru ca persoana să înțeleagă corect informația, dar și pentru a-și putea comunica poziția.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.