logo

Președinta propune crearea unui centru de combatere a dezinformării și a propagandei


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedinta-propune-crearea-unui-centru-de-combatere-a-dezinformarii-7967_1097209.html

Președinta Maia Sandu vine cu o inițiativă legislativă care prevede crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei. Instituția se va numi „Patriot” și va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a sigura comunicarea strategică pentru identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării la nivel național, transmite IPN.

„Instituția va avea două responsabilități de bază. Unu – să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării. Doi – să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale”, punctat șefa statului într-un briefing de presă.

Maia Sandu a declarat că, de când și-a obținut Independența, Republica Moldova a fost amenințată în mod constant. „Timp de 30 de ani țara noastră a fost supusă șantajului, embargourilor, hoțiilor, schemelor de spălare a banilor, amenințărilor hibride, cu scopul de a-i bloca dezvoltarea și de a împiedica creșterea bunăstării cetățenilor. De cele mai multe ori atacurile veneau din afara țării, dar de fiecare dată se găseau trădători aici în țară. Au încercat să ne dezbine, să ne certe între noi pentru a ne face slabi în fața amenințărilor”, a notat președinta.

„De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, care ucide oameni pașnici și bombardează case, spitale, grădinițe, orașe întregi, s-au intensificat atacurile și împotriva Republicii Moldova. În mod constant se încearcă atragerea țării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată și fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenței și curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă constant informațional – prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride utilizând arma propagandei pentru a semna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea în statul nostru”, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului spune că minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei. Sunt necesare măsuri concrete, coerente și un plan bine pus la punct care să răspundă acestor amenințări la adresa cetățenilor. „Cel mai bun antidot împotriva războiului informațional este asigurarea informării obiective, corecte, garantarea întâietății faptelor și dezvoltarea gândirii critice”, a mai spus Maia Sandu.

Inițiativa legislativă cu privire la crearea instituției care să combată propaganda urmează să fie expediată Parlamentului.