logo

Președinta la AP Euronest: Vrem să fim parte a lumii libere și să trăim în pace


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedinta-la-ap-euronest-vrem-sa-fim-parte-a-7965_1095340.html

Uniunea Europeană este, în primul și în primul rând, un proiect de pace. Astăzi, țările europene trebuie să se reunească pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război și pentru a reinstaura pacea și stabilitatea pe continent prin recrearea arhitecturii de securitate europeană. Și în calitate de țară candidată, Republica Moldova este hotărâtă să muncească din greu și să meargă înainte pe calea integrării europene. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute la inaugurarea celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Euronest care se desfășoară la Chișinău. Evenimentul întrunește în jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European, transmite IPN.

Șefa statului a menționat că războiul brutal dus de către Federația Rusă împotriva Ucrainei a aruncat continentul nostru în mijlocul unui cutremur geopolitic nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial încoace. Lipsa de respect a Rusiei pentru ordinea internațională creează probleme miezului valorilor europene. „Ucrainenii luptă pentru a alunga ocupația, pentru a-și recâștiga libertate, pentru a-și apăra pământul – astăzi ei apără și Moldova, apără întreaga Europa. Ucraina are nevoie de sprijinul nostru în această luptă existențială. Comunitatea internațională trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a ajuta Ucraina să reușească. Astăzi războiul ne învață că trebuie să cooperăm pentru a garanta democrația”, a notat Maia Sandu.

„Vrem să fim parte a Uniunii Europene, vrem să fim parte a lumii libere, vrem să supraviețuim ca democrație, vrem să trăim în pace. Împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, solidaritate și ajutor reciproc. Angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea sunt valori europene pe care le împărtășim”, a mai spus președinta.

„Suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. O altă prioritate rămâne a fi dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova”, a declarat președintele legislativului, Igor Grosu.

Într-un mesaj video transmis la eveniment, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a menționat că astăzi există numeroase amenințări hibride și interferențe străine. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a produs enorm de multă suferință, moarte și distrugeri. A zguduit arhitectura de securitate, a dus inflația la valori record, a dus la creșteri de prețuri la energie și a generat instabilitate. De aceea, este imperativ acum să avem un răspuns armonizat, fie că e vorba de sancțiuni, fie că e vorba de consolidarea izolării internaționale a Kremlinului. Această Adunare rămâne cel mai potrivit forum pentru discuții pe aceste teme”, a mai spus Roberta Metsola.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării. Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Parlamentul Republicii Moldova găzduiește în premieră sesiunea Adunării Parlamentare Euronest.