logo

Președinta Comisiei Europene: Istoria ne cheamă să lucrăm la completarea Uniunii noastre


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedinta-comisiei-europene-istoria-ne-cheama-sa-lucram-la-7965_1099372.html

„Este momentul ca Europa să răspundă la chemarea istoriei. Istoria ne cheamă acum pentru a lucra în vederea completării Uniunii noastre. Într-o lume în care unii încearcă să atace țări una câte una, noi nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetățenii europeni. Într-o lume în care mărimea și greutatea contează, e clar în interesul strategic și de securitatea al Europei, să completăm această Uniune”. Cu acest mesaj a venit președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, pe care la susținut în Parlamentul European. Potrivit ei, dincolo de politică și geopolitică, trebuie de văzut exact care este miza și trebuie stabilită o viziune pentru a avea o extindere de succes, transmite IPN.

Ursula von der Leyen a menționat că marea extindere de acum 20 de ani a fost numită Ziua europeană de bun venit. Potrivit ei, a fost un moment de triumf, în care hotărârea și speranța au învins poverile trecutului. „Și iată, au trecut 20 de ani în care am văzut o poveste de succes economic, care a îmbunătățit viețile a milioane de oameni. Mi-aș dori să ne uităm acum mai departe, spre următoarea zi europeană de bun venit și la următoarele povești de succes economic. Știu că nu e un drum ușor. Aderarea se bazează pe merit, iar Comisia va susține întotdeauna acest principiu. Este nevoie de multă muncă și de spirit de conducere. S-au făcut deja multe progrese. Am văzut eforturile susținute pe care Ucraina le-a făcut de când i-am acordat statutul de stat candidat. Și am văzut hotărârea altor țări candidate de a realiza reforme”, precizează președinta Comisiei.

În opinia sa, a venit vremea să se răspundă cu aceeași hotărâre. „Aceasta înseamnă să ne gândim cum ne pregătim pentru o Uniune completă. Trebuie să depășim vechile dezbateri binare referitoare la extindere, pentru că nu e vorba aici despre a aprofunda integrarea sau a extinde Uniunea. Putem și trebuie să le facem pe ambele. Aceasta ne va oferi importanță geopolitică și capacitate de acționa. Și asta a făcut Uniunea dintotdeauna – la fiecare val de extindere, acesta a fost însoțit de o aprofundare politică. Cred că următoarea extindere trebuie să fie și ea un catalizator al progresului”, susține președinta Comisiei Europene.

Comisia Europeană a făcut din rapoartele privind statul de drept o prioritate cheie. „Cooperăm strâns cu statele membre pentru a identifica progresele înregistrate și să formulăm recomandări pentru anul următor. În felul acesta asumăm răspunderea în fața Parlamentului European și a parlamentelor naționale. permitem dialogul între statele membre și iată avem și rezultate. Cred că putem face același lucru și pentru viitoarele state membre. Tocmai de aceea mă bucur să anunț că vom deschide procedura rapoartelor privind statul de drept și pentru țările în curs de aderare, care sunt și mai rapid. Aceasta le va face să fie pe picior de egalitate cu statele membre și le va sprijini în eforturile de reformă. Aceasta ne va asigura că viitorul nostru este o Uniune a libertății, a drepturilor și a valorilor pentru toți”, a declarat Ursula von der Leyen.

În altă ordine de idei, oficiala europeană a declarat că Rusia poartă un război total asupra principiilor fondatoare ale Cartei ONU. În context, s-a propus alocarea în plus a 50 de miliarde de euro pe o perioadă de 4 ani pentru investiții și reforme. „Aceasta ne va ajuta construim viitorul Ucrainei, să reconstruim o țară modernă și prosperă. Acest viitor se vede foarte clar. Instituția aceasta spus-o cu claritate – viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană, viitorul Balcanilor de Veste este în Uniunea Europeană, viitorul Moldovei este în Uniunea noastră. Și știu foarte bine cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane în Georgia”, a mai spus Ursula von der Leyen.