logo

Președinta Comisiei Europene anunță un pachet de asistență de 1,6 mlrd euro


https://www.ipn.md/index.php/ro/presedinta-comisiei-europene-anunta-un-pachet-de-asistenta-de-7965_1097281.html

Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, anunță un pachet de asistență pentru Republica Moldova în mărime de 1,6 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut astăzi într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, transmite IPN.

„Noi vrem să vă susținem pe dumneavoastră să abordați impactul războiului din vecinătate și vrem să vă aducem pe voi mai aproape de UE”, a declarat oficialul european.

Inițiativele pentru care este destinată asistența vizează tarifele pentru roaming dintre Moldova și UE. Oficialul a spus că astăzi operatorul Telecom a semnat un acord care va facilita roamingul începând de anul viitor. De asemenea, UE va oferi sprijin economic adițional care va duce la investiții directe în economia Republicii Moldova. O altă parte a pachetului de sprijin este pentru criza energetică. 100 de milioane de euro sunt pentru acoperirea necesităților imediate ale familiilor vulnerabile, pentru a asigura reziliența clădirilor din punct de vedere energetic și pregătirea pentru iarna viitoare.

Ursula von der Leyen spune că este satisfăcută să cunoască că Moldova participă în mecanismul UE de procurare a gazului. Crede că asta va ajuta și la securitatea asigurării cu gaze a Moldovei. UE va finanța proiecte pentru a ajuta integrarea Republicii Moldova pe piața europeană de energie.

De asemenea, UE vrea să sporească finanțarea pentru a majora reziliența Moldovei împotriva amenințărilor hibride ale Rusiei și va oferi consultanță strategică în acest sens.  Totodată, UE va majora majoreze numărul angajaților delegația UE la Chișinău pentru a susține realizarea reformelor.

Ursula von der Leyen a adăugat că, în contextul Summitului Comunității Politice Europene, Moldova este în inima Europei, Moldova este Europa. Azi și mâine întreaga Europa este Moldova.