logo

Presa poate reflecta mai bine subiectele privind drepturilor omului, monitorizare


https://www.ipn.md/index.php/ro/presa-poate-reflecta-mai-bine-subiectele-privind-drepturilor-omului-7967_1097394.html

Presa locală constată progrese în ceea ce ține de reflectarea subiectelor cu privire la drepturile omului. Materialele de presă nu se limitează doar la un conținut informativ, ci și reflectă un caracter analitic, arată un raport de monitorizare a Centrului Media AO. Proiectul în cadrul căruia a fost realizată evaluarea a reunit jurnaliști din diverse regiuni ale țării, precum regiunea transnistreană, UTA Găgăuzia, centrul și nordul Republicii Moldova. Scopul proiectului este de a crește potențialul mass-media în abordarea adecvată a problemelor legate de drepturile omului.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta Centrului Media, Luiza Doroșenco, a declarat că acesta este al patrulea proiect implementat în parteneriat cu HomoDiversus. Acesta este orientat spre dezvoltarea jurnalismului de calitate, îmbunătățirea abilităților jurnaliștilor și promovarea drepturilor omului prin intermediul mass-media. Proiectele precedente au arătat că jurnaliștii, mai rar abordează subiecte ce vizează drepturile omului, iar uneori nu o fac tocmai corect. Din aceste considerente au fost trasate obiectivele proiectului, care a presupus două etape. Una dintre ele a presupus instruiri pentru jurnaliști cu participarea experților în domeniul drepturilor omului. În total au fost implicați 24 de jurnaliști, inclusiv freelanceri. Aceștia au publicat mai multe articole care ulterior au fost analizate.

Experta în domeniul drepturilor omului, Mihaela Ajder, autoare a raportului, a declarat că în cadrul acestei monitorizări toate materialele evaluate s-au referit la drepturile omului. Mai exact, este vorba despre libertatea la întrunire, resursele energetice alternative, dreptul la sănătate și ecologie, oamenii cu dizabilități,violența domestică, femeile în politică etc. Potrivit ei, este foarte îmbucurătoarea diversitatea temelor abordate. În comparație cu evaluările precedente, rezultatele sunt mult mai bune.

„Anterior, practic nu erau jurnaliști care reflectau sau care scriau profesionist despre drepturile omului. Acum situația s-a schimbat. Caracterul informativ a trecut în cel analistic. A crescut și volumul textelor, ceea ce este important pentru materialele analitice. Am atras o atenție specială subiectul drepturilor omului la general, egalitatea de gen etc. La aceste aspecte s-au înregistrat îmbunătățiri. Dar, în același timp, suntem abia la început. Presa poate mai bine și acest lucru trebuie continuat”, a mai spus Mihaela Ajder. Potrivit ei, există sfere unde mai este nevoie de lucru.

Evghenii Goloșceapov, expert în drepturile omului, a menționat că în cadrul proiectului au fost implicați reprezentanții presei locale, care totuși au un acces mai limitat la experții în domeniu sau la diverse instruiri. În acest sens, proiectul a fost unul avantajos. „Noi am văzut că presa poate cu mult mai bine și această îmbunătățire a avut loc în mare parte datorită unei abordări de succes față de munca jurnalistică”, a precizat expertul.

Președintele Centrului HomoDiversus, Vitalie Popov, a menționat că abordarea acestei tematici în activitatea mass-media este foarte importantă pentru a crea o coeziune socială. „Presa are o mare putere. Și în loc să dezbine societatea, prin abordarea drepturilor omului în materialele jurnalistice presa are puterea de a uni societatea”, a mai spus Vitalie Popov.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.