Presa locală din Moldova va educa alegătorii
https://www.ipn.md/index.php/ro/presa-locala-din-moldova-va-educa-alegatorii-7965_973795.html
14 posturi TV şi 8 ziare regionale şi locale vor educa publicul în ceea ce priveşte importanţa campaniei electorale şi participarea la vot. Timp de un an, instituţiile media vor oferi cetăţenilor emisiuni şi articole de educaţie civică şi electorală care vor promova participarea la alegeri. Acţiunile fac parte din proiectul „Acţiuni media pentru educaţie electorală”, prezentat joi, 29 ianuarie, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Petru Macovei, director executive al Asociaţiei Presei Independente (API) a declarat că pe parcursul campaniei electorale instituţiile media implicate în proiect vor organiza dezbateri cu participarea concurenţilor electorali, iar acestea vor fi moderate de 2 jurnalişti – câte unul de la TV şi de la ziar. “Concurenţilor le vor fi puse aceleaşi întrebări, va fi totul foarte corect în raport cu politicienii, nu se va manipula opinia publică în funcţie de invitat”, a spus Macovei.
Pentru implementarea acestui proiect au fost alese posturi TV şi ziare locale şi regionale, şi nu naţionale, pentru a încuraja direcţia corectă pe care o au cele mai multe dintre acestea în ceea ce priveşte reflectarea campaniei electorale. Potrivit directorului reprezentanţei din Moldova a Fundaţiei Eurasia, Sorin Mereacre, în ultimele campanii electorale s-a observat faptul că mass media naţională este mai părtinitoare decât cea locală şi regională.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, a spus că presa locală este cea mai apropiată de votanţi, iar acest lucru face ca administraţiile publice locale să fie mai responsabile decât cele centrale.
Şi directorul de programe mass media din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, Victoria Miron, a spus că “presa electronică locală devine din ce în ce mai credibilă şi profesionistă”, motiv pentru care trebuie susţinută în continuare.
Au fost selectate ziarele şi posturile TV după criteriul geografic şi cel al disponibilităţii personalului. Au răspuns invitaţiei ziarele “Cuvântul” din Rezina, “Observatorul de Nord”, distribuit la Soroca şi Floreşti, “Business-Info” din Cimişlia, “Glia drochiană”, distribuit în raza raionului Drochia, “Nord-Info”, distribuit în Edineţ, Donduşeni şi Ocniţa, “Gazeta de Vest” din Nisporeni, “SP” din municipiul Bălţi şi “Căuşenii” din Căuşeni.
Printre posturile TV se numără televiziunea publică din Bălţi, televiziunile din Edineţ, Glodeni, Soroca, Floreşti, Nisporeni, Cimişlia, Basarabeasca, Comrat.
Proiectul este implementat de API şi Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia. Finanţarea este asigurată de Uniunea Europeană, împreună cu Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul se va desfăşura până în luna decembrie 2009.