logo

Presa din regiune despre susținerea separatismului transnistrean de către Serghei Lavrov


https://www.ipn.md/index.php/ro/presa-din-regiune-despre-sustinerea-separatismului-transnistrean-de-catre-7978_1103078.html

Ziua aniversării invaziei ruse în Republica Moldova pe 2 martie 1992 a fost marcată de atacurile ministrului de externe Serghei Lavrov după ce nomenclatura de la Tiraspol a înscenat un „congres al deputaților de toate nivelurile”, la care a cerut să fie apărată de Chișinău, notează IPN cu referință la presa din regiune.

Invectivele Moscovei au venit după ce congresul convocat miercurea trecută la Tiraspol a votat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii zonei separatiste şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postărilor pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii, scrie News.ro.

Aflat la Forumul Diplomatic din Antalya, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut, că „Guvernul de la Chişinău, condus de cetăţeni români, pur şi simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desfiinţând tot ce este rusesc”. Sursa mai face referință la agenţia rusă de stat TASS că regimul de la Chişinău „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană.

La rândul ei, presa ucraineană menționează răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la susținerea regimului separatist din partea șefului diplomației ruse. Chișinăul a afirmat că „Lavrov și regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral să dea lecții de democrație și libertate”, a scris Unian cu referință la surse de la Chișinău.

„O țară care îi pune în pușcării și îi ucide pe politicienii de opoziție, își atacă neprovocat vecinii, nu are nimic de oferit lumii decât sânge și durere”, citează sursa numită un comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Unian menționează că zona secesionistă se bucură de beneficiile integrării economice cu UE, exportând peste 70% din mărfurile sale în vest. Totodată, se reia afirmația Ministerul de Externe de la Chișinău că „Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectul pentru drepturile omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru ca toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, să trăiască în pace și prosperitate".