logo

Presa continuă să reflecte părtinitor campania electorală, raport


https://www.ipn.md/index.php/ro/presa-continua-sa-reflecte-partinitor-campania-electorala-raport-7967_1016536.html

Majoritatea instituţiilor de presă continuă să reflecte mai mult sau mai puţin părtinitor campania electorală, politica editorială fiind influenţată de preferinţele editorilor şi ale patronilor. Potrivit celui de-al treilea raport de monitorizarea pre-electorală a presei, realizat de Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), situaţia privind echilibrul surselor şi părtinirea faţă de concurenţii electorali în perioada 1-8 noiembrie a rămas în linii mari neschimbată comparativ cu săptămânile precedente. Raportul a fost prezentat astăzi, 13 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

La capitolul televiziuni, directorul APEL, Vasile State, a menţionat că 37% din ştirile conflictuale au avut o singură sursă şi în 16% din totalul ştirilor s-a putut simţi părtinirea autorului. „Patru televiziuni au asigurat un echilibru relativ în mediatizarea concurenţilor electorali. Este vorba de Moldova 1, ProTV, TV7 şi N4, cu precizarea că Moldova 1 şi ProTV au asigurat şi o diversitate mai mare a prezenţei concurenţilor electorali”, a spus Vasile State. În ştiri, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au favorizat masiv PDM, atât din punct de vedere al contextului în care apar reprezentanţii formaţiunii, cât şi a frecvenţei apariţiilor lor. Democraţii sunt prezenţi în 46% din ştirile de la Prime TV, 39% la Publika TV, 45% la Canal 3 şi 30% la Canal 2. PDM este prezent şi la JurnalTV, unde apare în 45% din ştiri, însă preponderent în context negativ. În context negativ PDM apare şi la Accent TV. N4 şi TV7 au favorizat PLDM.

În ziare, directorul API, Petru Macovei, a remarcat lipsa materialelor de educaţie electorală. Majoritatea ştirilor conflictuale au fost prezentate cu o singură sursă şi doar jumătate din materialele relevante din punct de vedere electoral au fost nepărtinitoare. Cea mai gravă situaţie a fost observată la Nezavisemaia Moldova, cu o proporţie de aproape patru materiale părtinitoare la unul imparţial, şi la Moldova Suverană, cu o proporţie de 2,5:1. Nezavisemaia Moldova a favorizat clar PCRM şi a defavorizat PDM, PLDM, PSRM, PLR şi Partidul „Patria” (PPP). Moldova Suverană a favorizat PLDM şi a prezentat în context negativ, uneori şi neutru, PCRM şi PSRM. La Ziarul Naţional PLDM a apărut doar în context pozitiv şi PSRM doar în context negativ. Timpul a prezentat mai des în context pozitiv PDM şi a criticat ocazional PPP, Blocul electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” (BE-UV) şi PSRM. Panorama a favorizat PPP şi a defavorizat PLDM, PLR şi PDM. Ziarele care au prezentat în context preponderent neutru toţi concurenţii electorali sunt Jurnal de Chişinău, Komsomolskaia Pravda v Moldove şi Vesti Gagauzii.

În ceea ce priveşte presa online, directorul CJI, Nadine Gogu, a declarat că portalurile de ştiri au reflectat activ campania electorală, însă majoritatea au probleme de echilibru: în 73% din ştirile conflictuale e prezentă o singură sursă. De obicei, sursele au fost funcţionari de stat, în defavoarea experţilor, politicienilor şi cetăţenilor de rând, şi bărbaţi, femeile reprezentând doar 10% din totalul surselor, o problemă întâlnită şi la celelalte tipuri de presă. Deşi majoritatea portalurilor nu au favorizat clar niciun concurent electoral, la Noi.md s-a observat o preferinţă pentru PCRM, Deschide.md a defavorizat PLDM şi, mai uşor, PSRM, Moldova24.info a defavorizat vădit PLDM, iar Jurnal.md a prezentat în context negativ cel mai des PDM şi ocazional PCRM, PLDM, PPP şi PSRM. Omg.md a prezentat aproape exclusiv în context negativ PLDM şi PDM, iar PPP şi Renato Usatîi au fost favorizaţi atât prin volumul de spaţiu alocat, cât şi prin contextul pozitiv în care au apărut. De asemenea, omg.md a mai favorizat uşor BE-UV şi PSRM. Newsmaker.md, care se remarcase prin impraţialite şi echilibru în rapoartele precedente, de data aceasta a favorizat uşor PSRM şi a defavorizat BE-UV şi PPP. Politik.md a favorizat vădit PPRM.

Posturile de radio au fost cele mai echidistante dintre instituţiile media monitorizate. Totuşi, s-a observat o favorizare a PDM de către Radio Plai şi a PLDM de către Vocea Basarabiei.

Monitorizarea are loc în cadrul unui proiect finanţat de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED) al SUA, Ambasada SUA în Republica Moldova şi de Fundaţia Est-Europeană din fondurile alocate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (DANIDA).