Presa britanică scrie despre „pericolul invaziei moldovenilor”
https://www.ipn.md/index.php/ro/presa-britanica-scrie-despre-pericolul-invaziei-moldovenilor-7967_961622.html
Mai multe tabloide britanice au scris, la sfârşitul săptămânii curente, despre un fenomen pe care ele l-au numit „invazia moldovenilor”, potrivit BBC, citat de Info-Prim Neo.
"Sute de mii de moldoveni ar putea veni de anul viitor în Marea Britanie", titrează Daily Telegraph, ziarul de calitate cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie.
Daily Mail scrie: "O treime de milion de imigranţi din Moldova, cea mai săracă ţară a Europei, şi-a asigurat intrarea pe uşa din dos în Marea Britanie".
"Fără bani şi perspective, 300 de mii de moldoveni se îndreaptă către noi", îşi începe articolul Daily Star.
"Sute de mii de oameni dintr-una din cele mai sărace ţări ale Europei au făcut cere de cetăţenie română care le va da acces la piaţa muncii din Uniunea Europeană de anul viitor", scrie Daily Express.
Sursa informaţiilor este viceconsulul României la Chişinău, Lucian Stanică, cel care declarase în premieră marţi, 3 octombrie, la BBC că în lunile august şi septembrie, Consulatul român a primit 300 de mii de scrisori înregistrate cu cereri de cetăţenie. Cum o scrisoare conţine uneori cereri pentru mai multe persoane, numărul solicitanţilor este mult mai mare.
Marea Britanie, însă, nu are motive de teamă. O scrisoare cu cerere de redobândire a cetăţeniei este doar un prim pas. După modificarea Legii cetăţeniei în 2003 au fost depuse doar 30 de mii de dosare - al doilea pas care survine la un timp după cererea scrisă, iar în aceşti ani au fost atribuite 3000 de cetăţenii, deci, circa 1000 pe an.
Potrivit ministrului român al Justiţiei, Monica Macovei, intervievată de BBC la Londra pe 3 octombrie, cum legea cetăţeniei nu s-a schimbat, nu sunt perspective ca acest număr sa sporească semnificativ. Ministrul a mai spus că a fost înfiinţată o Comisie specială care se va ocupa de analizarea cererilor venite din R. Moldova.
Campania din presa britanică survine cu câteva săptămâni înaintea deciziei guvernului de la Londra privind deschiderea sau nu a pieţei muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria de la 1 ianuarie.