Ediția din acest an a Simpozionului științific internațional „Valori bibliofile” va fi dedicată preotului și cărturarului Paul Mihail, la 30 ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul va fi organizat pe 13 iunie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, unde experții de pe ambele maluri ale Prutului vor pune în lumină contribuția preotului pentru credință, știință, cultură și unitatea neamului românesc, transmite IPN.
Biblioteca Națională a Republicii Moldova menționează că distinsul preot și istoric Paul Mihail face parte din generația de cărturari basarabeni care au suferit pentru soarta Basarabiei. Este primul român care a făcut o călătorie de studii în țările sud-est-europene, în urma căreia a scos din anonimat 1300 de hrisoave, acte domnești și alte documente, cu precădere în limba română. Paul Mihail a avut o contribuție substanțială la evacuarea în România a patrimoniului cultural din colecțiile primului muzeu bisericesc din Basarabia în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Documentele din colecția personală „Paul Mihail” și colecția Societății științifice de bibliofilie și ex-libris „Paul Mihail”, cât și din arhiva personală a protoiereului Petru Buburuz și a preotului Viorel Cojocaru, vor fi prezentate în expoziția „Memoria preotului Avva Paul Mihail în conștiința contemporanilor”, găzduită de Biblioteca Națională. Pentru prima dată vor fi expuse patru scrisori inedite ale lui Paul Mihail adresate lui Petru Buburuz, conținutul cărora reflectă preocupările și activitatea părintelui. Din șirul lucrărilor prezentate pentru prima dată, atrage atentia un Molitvenic apărut la Iași în 1754, o ediție foarte rară, păstrată de la străbunicul lui Paul Mihail.
Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 13 iunie-4 iulie, în blocul central al Bibliotecii Naționale.