logo

Premierul va fi ales din al doilea tur, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/premierul-va-fi-ales-din-al-doilea-tur-opinii-7978_1024664.html

Parlamentul va vota premierul şi Cabinetul de Miniştri din al doilea tur, deoarece partidele parlamentare, cu excepţia PSRM, nu-şi doresc alegeri anticipate. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, consideră că alegerile anticipate vor constitui mobilul care îi va determina pe deputaţi să voteze Guvernul în cel de al doilea tur. „Factorul principal îl va constitui instinctul de autoconservare al deputaţilor. PDM, PL, grupul Leancă, şi cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM pot să formeze o majoritate care are însă doar 50 de deputaţi. Este impresionată poziţia PCRM, care susţine că nu-şi doreşte anticipate. În cele din urmă rămân două posibilităţi:deputatul Petru Ştirbate, care a părăsit PLDM sau captarea unor deputaţi din acest partid”, a spus savantul.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, este de părerea că preşedintele Nicolae Timofti va accepta în cele din urmă candidatul propus de către PDM. „Este decizia Curţii Constituţionale, care îl obligă pe preşedinte să desemneze candidatul propus de către majoritatea parlamentară”, a argumentat Ciurea.

O părere similară o are şi preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache. „Cred că preşedintele nu se va lăsa provocat şi se va conforma deciziei Curţii Constituţionale. Depinde de deciziile care vor fi luate de către partidele parlamentare. Dilema deputaţilor este de a rămâne în Parlament sau de a accepta alegerile anticipate, Cred că va predomina instinctul de supravieţuire”, a opinat politicianul.