Premierul solicită sancţionarea conducerii întreprinderilor cu cote de participare a statului, care lucrează în pierderi
https://www.ipn.md/index.php/ro/premierul-solicita-sanctionarea-conducerii-intreprinderilor-cu-cote-de-participa-7966_966073.html
Premierul solicită sancţionarea sau eliberarea din funcţii a conducerii întreprinderilor cu cote de participare a statului, care lucrează în pierderi.
Profitul întreprinderilor şi societăţilor pe acţiuni la care cota de participare a statului în capitalul social depăşeşte 50%, au înregistrat în anul trecut un profit total de peste 1,15 mlrd lei.
Premierul Vasile Tarlev a declarat în cadrul şedinţei Guvernului din săptămâna curentă că „noi nu avem dreptul nici moral, nici legal de a susţine întreprinderile care generează pierderi”, a subliniat Premierul. Potrivit lui, acele întreprinderi pentru care statul nu are „interes naţional” ar urma să fie expuse la privatizare.
Premierul a solicitat crearea unui grup de lucru care ar analiza starea de lucruri la fiecare întreprindere care înregistrează pierderi şi ar urma să propună Guvernului acţiuni concrete de depăşire a situaţiei la aceste întreprinderi.
Şeful Inspectoratului fiscal principal de stat, Sergiu Puşcuţă, a menţionat că la 1 august 2007 activau 276 de agenţi economici la care cota de participare a statului în capitalul social depăşeşte 50%. Dintre aceştia, 172 - întreprinderi de stat şi 104 - societăţi pe acţiuni. Aceste întreprinderi sunt monitorizate de către 28 de ministere, agenţii şi servicii.
Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2007, veniturile planificate din dividendele şi defalcările aferente statului, de cel puţin 30% din profitul net obţinut pentru anul 2006, reprezintă 216 mil. lei. Conform profitului net pentru anul 2006, dividendele aferente cotei statului constituie 304 mil. lei.
Veniturile încasate la situaţia de la 1 august la compartimentele respective se cifrează la 122 mil. lei, dintre care dividendele aferente cotei statului sunt 100 mil. lei ceea ce reprezintă 51% din suma planificată în total pe an şi defalcări din profitul net al întreprinderilor de stat - 22 mil. lei, planul fiind supraîndeplinit cu 9,5%.
Până în prezent datoriile agenţilor economici la plata dividendelor constituie cca 44 mil. lei.