Premierul României, Marcel Ciolacu, susține că se impune diversificarea surselor de energie și a mijloacelor de producție. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de pragmatism și solidaritate. „După cum bine știm, iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități”, a declarat Marcel Ciolacu la Forumul de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC), transmite IPN.
„De aceea, îmbunătățim capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan, am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei. Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent”, a declarat premierul român în alocațiunea sa. Potrivit lui, sunt investite miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și se urmărește dublarea capacității nucleare a României.
„Începem proiectul Neptun Deep, proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție de gaze a României și va transforma țara în cel mai mare producător din Uniunea Europeană începând cu 2027. Totodată, construim un sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce transportă energie din Azerbaidjan, Georgia și România, către Ungaria și restul Europei”, a mai spus premierul României.
Marcel Ciolacu a spus că sistemele naționale energetice se influențează reciproc, comunică și depind unul de celălalt. Iar clima nu ține cont de granițe. Provocările din aceste domenii sunt globale, iar, prin urmare, trebuie să identificate soluții globale.