Premierul moldovean Vlad Filat a fost aplaudat în Parlamentul European şi asigurat de susţinere
https://www.ipn.md/index.php/ro/premierul-moldovean-vlad-filat-a-fost-aplaudat-in-parlamentul-european-7965_978006.html
Deputaţii europeni au salutat formarea unui guvern democratic la Chişinău şi i-au spus prim-ministrului Vlad Filat, prezent la şedinţa Comitetului pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (PE), marţi, 29 septembrie, că aşteptările oficialilor europeni faţă de acest guvern sunt foarte mari, transmite Info-Prim Neo.
Membrii prezidiului şedinţei au remarcat unele aspecte din programul de guvernare, propus de Vlad Filat pentru anii 2009-2013. Europarlamentarii au apreciat şi faptul formării unui guvern „necomunist la Chişinău, ceea ce înseamnă un nou pas în evoluţia R. Moldova”.
În discursul introductiv, premierul moldovean a făcut o retrospectivă a evenimentelor politice din R. Moldova, desfăşurate odată cu venirea la putere a Partidului Comuniştilor (PCRM), care a guvernat timp de opt ani ţara. „Peste opt ani de zile R. Moldova a fost condusă de către generalul de miliţie sovietică Vladimir Voronin. Odată cu venirea lui la putere, ţara a ajuns într-o situaţie foarte gravă: nu erau respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor, economia a fost monopolizată, presa a ajuns să nu fie liberă şi peste un milion de cetăţeni moldoveni au plecat la muncă peste hotare, pentru a-şi întreţine familia”, a spus Filat.
Vlad Filat a declarat că alegerile din iulie 2009 au permis constituirea unei coaliţii parlamentare majoritare – Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE), care, la rândul său, a permis alegerea Parlamentului şi Guvernului, specificând că mai urmează şi procesul de alegere a preşedintelui ţării.
„Nu avem încă un dialog cu PCRM, astfel planează pericolul unor alegeri anticipate, care ar costa foarte mult ţara”, a spus Filat. Premierul moldovean a menţionat în context că anume în această perioadă problema cea mai gravă, care necesită o soluţionare rapidă, este cea economică, menţionând şi starea foarte proastă la capitolul deficitului bugetar.
Monica Macovei, preşedintele delegaţiei interparlamentare a PE cu R. Moldova, a menţionat că pentru a obţine rezultate bune, AIE va trebui să dea dovadă de unitate. „Aveţi susţinerea noastră pentru adoptarea şi punerea în aplicare a reformelor necesare, pentru că aveţi foarte mult de lucru în toate domeniile. Este foarte important ca voinţa politică pentru reforme să fie dovedită prin măsuri imediate, în sensul planificării concrete a reformelor”, a spus Macovei.
Europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu i-a recomandat lui Vlad Filat să înceapă activitatea cu rezolvarea problemelor economice, după care să găsească şi limbaj comun cu opoziţia.
„Cetăţenii R. Moldova merită o schimbare. Este foarte neplăcut pentru o ţară cu o situaţie economică dificilă să treacă alte alegeri parlamentare”, a spus un alt europarlamentar român, Renate Weber. În acelaşi timp, Weber s-a declarat convinsă că în caz de alegeri anticipate, partidele democratice vor câştiga detaşat, având acces la radioteleviziunea publică. „Cred că este necesar şi un pas al nostru în apropierea R. Moldova de UE şi anume de schimbare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Este cu totul absurd să ne imaginăm că dacă acest lucru s-ar întâmpla, va avea loc un exod masiv al muncitorilor din Est în UE. Nu-i adevărat. Cetăţenii moldoveni astfel ar deveni purtătorii unor valori europene”, a opinat Renate Weber.
Elena Băsescu, la fel europarlamentar român, l-a întrebat pe Vlad Filat care vor fi relaţiile ulterioare dintre R. Moldova şi România, apoi s-a declarat interesată şi de măsurile întreprinse de noul guvern în vederea garantării libertăţii presei în R. Moldova. „Relaţiile dintre R. Moldova şi România vor fi fireşti şi vor avea la bază trecutul, istoria, dar şi viitorul nostru comun”, a specificat Filat la prima întrebare. Referindu-se la libertatea mass-media, Filat a anunţat că în scurt timp urmează să fie modificat Codul Audiovizualului, astfel încât cetăţenii să fie informaţi, nu manipulaţi.
„Problema Moldovei este problema UE. Avem nevoie de R. Moldova mai mult decât de un vecin al UE”, a declarat un alt europarlamentar din România, Adrian Severin, care a adresat trei mesaje. Primul a fost pentru premier, spunându-i că angajamentul AIE pro-european, ar trebui să fie mai întâi unul pro-moldovenesc. A doua sugestie a ţinut de formarea unui spaţiu public în R. Moldova, unde să fie discutate toate problemele naţionale.
Cel de-al treilea mesaj al europarlamentarului a fost pentru partidul de opoziţie de la Chişinău – PCRM. „PCRM este evident parte a sistemului pluralist al R. Moldova, dar tendinţa de a începe un fel de „guerilă politică” va duce la scoaterea acestui partid de pe piaţa politică din R. Moldova”, a declarat Severin.
După multe alte întrebări şi răspunsuri, Monica Macovei a menţionat că toate chestiunile expuse în cadrul şedinţei au fost fixate şi că se vor regăsi în agenda interparlamentară de cooperare dintre R. Moldova şi UE. „Ne dorim un dialog deschis cu dumneavoastră şi aşteptăm acţiunile”, a spus Macovei.
După aplauzele europarlamentarilor, Vlad Filat a reiterat poziţia proeuropeană a R. Moldova şi faptul că guvernul de la Chişinău este deschis pentru colaborare.
Premierul Vlad Filat şi vicepremierul Iurie Leancă, ministrul de externe al R. Moldova, se află la Bruxelles în perioada 29-30 septembrie. Aceasta este prima vizită realizată de conducerea executivului imediat după învestirea acestuia săptămâna trecută. În cadrul acestei vizite de lucru, oficialii moldoveni au avut şi o întrevedere cu preşedintele PE, Jerzy Buzek.