Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Luc Frieden, susține că, în calitate de stat fondator al Uniunii Europene, Luxemburgul își dorește să fie alături de Republica Moldova în calea sa de aderare la marea familie europeană a democrațiilor. În cadrul întrevederii sale cu premierul moldovean, Dorin Recean, oficialul a declarat că Europa de vest nu poate trăi în pace și prosperitate dacă în partea de est a Europei este instabilitate și dacă diferențele sociale sunt mari. Cei doi prim-miniștri au semnat la Chișinău o Declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite IPN.
Premierul Dorin Recean a declarat că vizita omologului său confirmă încă o dată relația strânsă de prietenie și de parteneriat pe care o au Republica Moldova și Luxemburg. „Deși ne separă o distanță destul de lungă geografic, împărtășim aceleași valori și angajamentul comun de a construit un viitor european în pace și prosperitate pentru cetățenii noștri”, a declarat șeful executivului într-o conferință de presă.
Potrivit lui, Luxemburgul este un stat fondator al Uniunii Europene și este un simbol al unității europene. De asemenea, Luxemburgul a cunoscut o dezvoltare fără precedent. „Luxemburgul a fost și rămâne un model de dezvoltare pentru noi – o țară mică, dar care a beneficiat din plin de situația sa geografică și de munca asiduă a cetățenilor, devenind un centru financiar important al Europei. Colaborarea dintre țările noastre ne permite să preluăm cele mai bune practici în domenii precum: afaceri interne, finanțe, protecția socială și protecția mediului”, a mai spus Dorin Recean.
Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Luc Frieden, a menționat că vizita sa în Republica Moldova este una importantă. Dând curs invitației premierului Recean, a venit să exprime sprijinul pentru Moldova în calea sa spre Uniunea Europeană. Și aceasta pentru că, în calitate de europeni și luxemburghezi, cred că pacea și prosperitatea pe continentul european sunt esențiale.
„Noi nu putem trăi în pace și prosperitate în Europa de vest, dacă în partea de est a Europei este instabilitate, dacă este sărăcie, dacă sunt diferențe sociale mari. Avem tot interesul ca să ne asigurăm că principiile fundamentale – supremația legii, democrația, dreptul internațional, drepturile omului, pentru care au luptat oamenii atunci când a fost obținută Independentă, să nu fie doar în Constituție, dar să fie trăit în fiecare zi”, a notat Luc Frieden.
Oficialul a declarat că UE a oferit pace, democrație, prosperitate după cel de-al Doilea Război Mondial. Însă istoria a împărțit Europa astfel încât Republica Moldova a devenit parte a Uniunii Sovietice. Totuși, apoi a devenit un stat independent. În opinia sa, acum trebuie și împreună vrem să facem următorul pas al acestui proces. „Moldova face parte din această familie europeană. Noi, luxemburghezii, ca fondatori ai UE, în interesul vostru, al nostru, în interesul nostru comun, o să vă sprijinim pe această cale... Și este nevoie de mult lucru – legi, regulamente. Pentru a crea prosperate, democrație, trebuie să adaptați legile. Referendumul care urmează să aibă loc este foarte important pentru cetățenii din Republicii Moldova, pentru că el oferă alegerea liberă oamenilor”, a mai spus Luc Frieden.