Premierul Dorin Recean spune că în timpul primului val al deportărilor din 1941, în noapte de 12 spre 13 iunie, oameni nevinovați au fost smulși din casele lor, despărțiți de cei dragi și trimiși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată, iar viața celor represați s-a schimbat pentru totdeauna. Potrivit lui, suferința acelor oameni și nedreptatea la care au fost supuși nu trebuie uitate niciodată, transmite IPN.
„Este primul episod al unei serii de represiuni la care au fost supuse sute de mii de oameni care trăiau pe teritoriul actual al Republicii Moldova, indiferent de etnia din care făceau parte”, menționează Dorin Recean.
Șeful executivului a precizată că, pe parcursul lunii iulie, când se împlinesc 75 de ani de la al doilea val de deportări, vor fi organizate mai multe evenimente dedicate comemorării victimelor deportărilor și represiunilor staliniste.
„Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept. Deportați la mii de kilometri, acești oameni și-au păstrat demnitatea și identitatea, lăsând în urmă lecții de viață pe care trebuie să le învățăm ca astfel de lucruri să nu să se mai întâmple. Inclusiv pentru asta construim Moldova Europeană care într-un final să ne ducă ireversibil într-un spațiu al libertății, al păcii, al bunăstării și al siguranței zilei de mâine”, a mai spus premierul.
În total, au existat trei valuri de deportări în masă din Moldova: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951.