Premierul a cerut structurilor de forţă să deconspire „clanurile mafiote” care destabilizează situaţia vizavi de problema patentelor
https://www.ipn.md/index.php/ro/premierul-a-cerut-structurilor-de-forta-sa-deconspire-clanurile-mafiote-care-des-7967_963045.html
Premierul Vasile Tarlev a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Informaţii şi Securitate, Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei să investigheze şi să deconspire „clanurile mafiote” care destabilizează situaţia în legătură cu problema patentelor.
Potrivit premierului, odată cu lansarea reformei în domeniul patentelor, în jurul acestei probleme s-au evidenţiat mari interese ale unor grupuri clandestine. Anterior, astfel de grupuri „în interes tenebru, procurau cu ghiozdanul sute şi mii de patente, îşi băteau joc de muncitori, angajându-i la lucru în mod neoficial, fără ştampilă în cartea de muncă”, susţine prim-ministrul. „Astăzi omul acceptă munca de realizator la piaţă, dar nu se gândeşte că atunci când va ajunge la bătrâneţe nu va avea de unde să primească pensie”, spune Tarlev. El a cerut Ministerului Economiei şi Comerţului şi altor instituţii responsabile să explice acestor persoane, în cadrul întrunirilor din teritoriu, că au fost duşi în eroare şi că trebuie să conştientizeze consecinţele acestor acţiuni.
Premierul a garantat asistenţa deplină a Guvernului la reorganizarea deţinătorilor de patente în alte forme organizatorico-juridice, cu condiţia să activeze legal, nu în folosul unor structuri clandestine.
Guvernul şi-a luat angajamentul de a suporta costurile de înregistrare în alte forme organizatorico-juridice. Cheltuielile respective, pentru o persoană, se ridică la 500 de lei. În anul curent urmează să se reorganizeze circa 4500 de deţinători de patente.
La 7 iulie 2006 au întrat în vigoare modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, care prevăd reducerea treptată a activităţii antreprenoriale în bază de patentă. Conform legii, din august 2006 este interzis comerţul în baza de patentă cu mărfuri supuse accizelor, vânzarea aparatelor electronice şi electrocasnice cu termen de garanţie stabilit. Din 1 ianuarie, sunt excluse serviciile transportului de mărfuri şi de pasageri până la 7 persoane, cultivarea şi vânzarea florilor, comercializarea materialelor de construcţie, mobilei, mărfurilor de uz casnic.
Din 1 ianuarie 2008 va fi interzis comerţul în bază de patentă a produselor alimentare, precum şi cu amănuntul în chioşcuri şi alte încăperi ce nu depăşesc 12 m2, iar din 1 ianuarie 2009 - a tuturor tipurilor de produse la tarabe, tejghele şi din autovehicule în pieţele autorizate, precum şi a apei îmbuteliate în locurile autorizate etc.
Întreprinderile individuale şi mici cad sub incidenţa art. 49 al Codului fiscal care prevede scutirea integrala de taxă pe venit pentru o perioada de 3 ani si scutirea parţială în mărime de 35% pentru următorii 2 ani.