logo

Premieră naţională absolută în neurochirurgie


https://www.ipn.md/index.php/ro/premiera-nationala-absoluta-in-neurochirurgie-7542_1065219.html

Premieră naţională absolută în neurochirurgie:
Anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare la Medpark

 

Premieră absolută în domeniul neurochirurgiei din Moldova. O femeie în vârstă de 75 de ani din mun. Chişinău a fost salvată prin intermediul embolizării unei fistule carotido-cavernoase, o afecţiune provocată de deficienţa circulaţiei sângelui în creier, care poate determina hemoragie cerebrală. În locul operaţiei clasice, pacienta a fost supusă unei intervenţii moderne, practicate până acum doar în spitalele din Occident. Primul caz de embolizare din R. Moldova a fost realizat de o echipă de medici de la spitalul Medpark, asistaţi de un specialist din România.

Fistula carotido-cavernoasă este cauzată de comunicarea anormală dintre sistemele venos şi arterial la nivel de creier. Sângele arterial pătrunde sub presiune înaltă în sinusul cavernos şi, din cauza deficienţei, determină formarea unei umflături (anevrism) sub forma unei bule, la nivelul venei de drenaj. Ca rezultat, bolnavii suferă de dureri puternice de cap şi de ochi, însoţite de înroşirea globului ocular. Consecinţa cea mai gravă, care poate fi fatală sau poate cauza dizabilităţi, constă în subţierea pereţilor şi spargerea anevrismului.



Embolizarea, tratamentul la care au recurs în premieră naţională specialiştii de la Medpark, este o tehnică modernă prin care anevrismul cerebral (umflătura sub formă de bulă) este blocat, lăsând sângele să circule normal prin artere. Procedura se realizează sub anestezie locală sau generală şi are marele avantaj de a fi o intervenţie minim invazivă. În plus, spre deosebire de chirurgia clasică, necesită timp redus de spitalizare, recuperarea pacientului fiind mult mai rapidă.

„Embolizarea prin coiling (înfăşurare sau blocare), realizată în cadrul Spitalului Internaţional Medpark, este o premieră absolută pentru ţara noastră. Până în prezent, în astfel de cazuri se aplica o metodă mult mai complicată, numită obturaţie cu balonaşe detaşabile. Dar nici aceste intervenţii nu au avut o frecvenţă prea mare. În ultimii 20-25 de ani au fost realizate cel mult 20 de astfel de proceduri”, conchide domnul Adrian Danu, medic neurochirurg, Medpark.

Femeia salvată a fost diagnosticată în urma unei tomografii computerizate. Intervenţia de embolizare a durat trei ore şi a fost finalizată cu succes.

„Suntem mândri de această performanţă importantă pentru noi. Ne bucurăm că astfel avem posibilitatea să salvăm mai multe vieţi umane şi că suntem capabili să ţinem pasul cu spitalele occidentale de elită, oferind soluţii terapeutice, cel puţin la fel de bune, acasă, în Moldova. În acelaşi timp, această reuşită este o confirmare în plus pentru noi că pe lângă tehnologiile de ultimă generaţie, avem specialişti bine pregătiţi. În prezent, Medpark este singura instituţie medicală din ţară care are posibilitatea să realizeze proceduri de embolizare atât pentru fistule carotido-cavernoase, cât şi pentru alte afecţiuni, precum fibromul uterin”, a informat audienţa doamna Olga Şchiopu, Director Medical Medpark.

Anevrismul cerebral poate fi congenital sau dobândit, de exemplu, prin traumatism cranian, afectând în special populaţia adultă activă între 35 şi 50 de ani. Femeile sunt de 1,5 ori mai frecvent afectate decât bărbaţii.

Studiile atestă că anevrismul cerebral face parte din categoria bolilor „silent killer”, deoarece produce simptome doar atunci când se rupe. 15% din pacienţii cu hemoragie intracraniană mor înainte de a ajunge la spital, iar 40% decedează în primele 30 de zile. Dintre supravieţuitori, jumătate rămân cu deficienţe neurologice, iar cealaltă jumătate se recuperează fără sechele, dacă apelează în primele 72 de ore la un specialist.

Prima intervenţie prin embolizare a fost efectuată de către dr. Adrian Danu, medic neurochirurg, dr. Kalamaghin Serghei, medic anestezist-reanimatolog din cadrul Medpark, în colaborare cu dr. Mihai Creţeanu Jr., medic radiolog cu competenţe în radiologie intervenţională, specialist din România.

Despre Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark a fost inaugurat în Republica Moldova în anul 2011, fiind primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară.

Conceput ca un centru de excelenţă, Medpark dispune de săli de operaţie şi rezerve de spitalizare ultradotate, maternitate, laborator propriu de analize, policlinică şi departamente de imagistică care oferă servicii medicale de top precum: rezonanţă magnetică, tomografie computerizată, angiografie digitală, osteodensitometrie, radiologie şi mamografie, endoscopie, ecografie şi ultrasonografie de înaltă rezoluţie.

Deschis 24/24 ore şi 7/7 zile, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale, egale cu cele ale instituţiilor medicale lideri pe piaţa internaţională. Graţie unei infrastructuri moderne şi a unei echipe înalt calificate ce monitorizează încontinuu calitatea îngrijirii medicale, serviciile oferite la Medpark garantează siguranţa şi satisfacţia pacienţilor.

Serviciul de presă Medpark



DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.