logo

Premieră internațională: se elaborează primul proiect de lege pentru Parteneriat public civic


https://www.ipn.md/index.php/ro/premiera-internationala-se-elaboreaza-primul-proiect-de-lege-pentru-8004_1109246.html

În premieră internațională, la Chișinău va fi elaborat primul proiect de lege pentru Parteneriatul Public Civic, un concept inovator de colaborare între autoritățile publice și societatea civilă. În perioada 25-27 noiembrie, peste 35 de experți din Moldova, Italia, Bulgaria și Croația se vor reuni la Chișinău în cadrul Laboratorului Internațional „DO IT TOGETHER!”. Evenimentul, anunțat într-o conferință de la IPN, are scopul de a contura un model legislativ unic, care să transforme infrastructura publică într-un bun comun gestionat participativ.

Potrivit organizatorilor, Republica Moldova se confruntă cu dificultăți majore în gestionarea infrastructurii publice, iar peste 89% dintre organizațiile societății civile se confruntă cu probleme în accesarea spațiilor adecvate pentru activitățile lor, conform unui raport realizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI). Laboratorul își propune să dezvolte un concept inovator de Parteneriat Public-Civic, un model ce poate revoluționa colaborarea între autoritățile publice și societatea civilă în administrarea infrastructurii publice, susțin organizatorii.

„Ne dorim să oferim un spațiu participativ, unde autoritățile locale și societatea civilă pot conlucra pentru a crea soluții concrete. Cu sprijinul expertizei internaționale, vom explora cum poate acest model să devină realitate în Moldova”, a declarat curatoarea națională a proiectului, Teodora Panuș.

Deschiderea oficială a seriei de evenimente se anunță pentru 25 noiembrie, urmată de o prezentare a modelelor internaționale de Politici Publice Comunitare (PPC). Pe 26 noiembrie se va desfășura masa rotundă „Provocările și oportunitățile politicii naționale pentru dezvoltarea PPC”, urmată de un atelier World Cafe dedicat elaborării conceptului PPC. Iar pe 27 noiembrie va avea loc masa rotundă despre „Perspective internaționale și bunele practici ale modelelor de PPC din Croația, Bulgaria și Italia”, ulterior se va desfășura un atelier World Cafe pe tema dezvoltării conceptului PPC.

Laboratorul își propune ca, la final, să elaboreze un document practic care să servească drept bază pentru o viitoare legislație privind Parteneriatul Public-Civic în Moldova. Acesta ar asigura utilizarea eficientă a infrastructurii publice, implicarea activă a societății civile și o guvernanță transparentă și incluzivă.

Participarea la ateliere este posibilă doar pe baza înregistrării prealabile. Publicul larg este invitat să participe la discuții și prezentări publice. Aceasta este o oportunitate unică de a explora soluții inovatoare pentru problemele infrastructurii publice din Moldova.

Această activitate este organizată de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului CNTM, Centrul de Politici și Reforme (CPR), Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) și Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări Platforma, cu suportul People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și de către Institutului Cultural Danez și Fondului Noii Democrații (NDF).

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.