logo

Premieră: Festivalul Drepturilor Omului și Egalității, eveniment educațional


https://www.ipn.md/index.php/ro/premiera-festivalul-drepturilor-omului-si-egalitatii-eveniment-educational-7967_1109827.html

Drepturile omului și egalitatea sunt promovate într-o serie de activități interactive, organizate la Chișinău. Instituții de stat și organizații neguvernamentale au prezentat programe și proiecte pentru protejarea drepturilor fundamentale, la prima ediție a Festivalului Drepturilor omului și Egalității, desfășurat de oficiul Avocatului Poporului, transmite IPN.

Vizitatorii au avut prilejul să exploreze standuri informative, unde organizațiile din Moldova și parteneri internaționali au prezentat programele și inițiativele lor de apărare a drepturilor fundamentale. Fiecare participant a avut ocazia să primească broșuri și informații utile despre cum își pot cunoaște și proteja drepturile.

În paralel, Telefilm Chișinău a difuzat două filme documentare: „Ograda casei mele” și „Eu voi trăi”. Primul film, regizat de Ana Gurdiș, redă povestea unei femei, victimă a violenței domestice, care a ajuns să-și omoare soțul în încercarea de a se apăra, după o perioadă lungă în care femeia și copiii ei au fost agresați constant.

„Este o poveste reală, despre o femeie puternică, care a trecut prin multe greutăți și care a cerut ajutor, dar nu l-a primit la timp. Acest film este o lecție despre viață, despre curajul de a lupta”, a spus regizoarea Ana Gurdiș.

Cel de-al doilea film, „Eu voi trăi”, spune povestea unei femei, Aliona, diagnosticată cu limfom Hodgkin, care înfruntă cu optimism boala. „Acesta este un film despre speranță și curaj, despre cum putem înfrunta cu demnitate greutățile vieții”, a declarat Liliana Mării, regizoarea filmului.

Proiecțiile au fost urmate de sesiuni de discuții interactive, unde spectatorii au avut ocazia să discute direct cu autorii filmelor, aprofundând subiectele abordate.

Un alt moment important al festivalului a fost quiz-ul interactiv, - un concurs educativ care a testat cunoștințele participanților despre drepturile omului. Au venit echipe formate din studenți, academicieni și voluntari din organizații internaționale. „Am învățat multe lucruri noi, iar atmosfera a fost prietenoasă. Este un mod bun de a învăța despre drepturile noastre și despre importanța protecției lor”, a spus unul dintre participanții la concurs.

„Drepturile omului sunt fundamentale pentru asigurarea unei societăți echitabile și democratice. Într-o lume marcată de conflicte și schimbări rapide, este esențial ca fiecare cetățean să cunoască și să protejeze aceste drepturi”, ne-a împărtășit avocatului poporului, Ceslav Panico.

„În 2024, am constatat că multe dintre standardele internaționale adoptate de ONU în 2009 nu sunt încă implementate la nivel național. Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru a asigura o protecție mai bună a copiilor”, susține avocatul poporului pentru Drepturile Copilului, Vasile Coroi.

„Prin acest eveniment, dorim să stimulăm un dialog deschis și să găsim soluții inovative pentru protecția drepturilor fundamentale, într-o perioadă în care societatea se confruntă cu multiple provocări. Împreună, putem construi o Moldovă mai dreaptă, mai respectuoasă și mai incluzivă pentru fiecare persoană”, a concluzionat Ceslav Panico.

Festivalul Drepturilor Omului și Egalității a fost un eveniment educativ și de sensibilizare, care a adus în prim-plan importanța cunoașterii drepturilor fundamentale ale omului și a implicării cetățenilor în protejarea lor. Evenimentul face parte din seria activităților organizate anual de Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate, cu sprijinul partenerilor internaționali, ONU și Consiliul Europei.