logo

Premier: Decizia de a lansa concursul pentru selectarea procurorului general e o sfidare


https://www.ipn.md/index.php/ro/premier-decizia-de-a-lansa-concursul-pentru-selectarea-procurorului-7965_1067365.html

Premierul Maia Sandu susține că decizia de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor de a lansa concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general este o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor. Și aceasta pentru că, potrivit premierului, decizia a fost luată cu ignorarea tuturor inițiativelor și a demersurilor de a schimba modalitatea de alegere a procurorului general, transmite IPN.

„Au lansat acest concurs, chiar dacă există atât un proiect de lege, votat în prima lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii. Se pare că CSP așa și nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor a trecut. Acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus de orice lege și mai presus de interesul național”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Potrivit ei, a fi instituție autonomă nu înseamnă a funcționa în afara regulilor și în afara interesului cetățenilor. Șefa cabinetului de miniștri a menționat că „o țară întreagă cunoaște că problema principală în justiție este faptul că nu există o procuratură independentă, iar acțiunea de azi a CSP o demonstrează cu prisosință”. „Ce dorește acest Consiliu, să arate că poate continua dezmățul? Vrea să ne spună că îi va sluji pe corupți în continuare, așa cum l-a slujit pe Plahotniuc? Pentru că acestea este mesajul pe care ni l-au transmis astăzi prin decizia pe care au luat-o. Prin această decizie au demonstrat încă o dată că nu sunt capabili să facă reforme din interior”, a notat premierul.

Maia Sandu a menționat că din aceste considerente, Guvernul se va implica mult mai serios, pentru „că gravitatea problemei necesită soluții de criză”. Astfel, săptămâna viitoare în ședință de Guvern urmează să fie discutată crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministru. Structura va include, alături de reprezentanții societății civile, și experți internaționali, conducători ai tuturor instituțiilor responsabile de justiție și anticorupție.

„Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea noului procuror general. Vom insista pe comisii de evaluare externă, cu implicarea experților străini începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii. Vom insista pe un sistem riguros de selectare a următorului procuror general”, a mai spus șefa executivului. Potrivit ei, cu siguranță vor urma reacții virulente din interior, pentru că sistemul se va opune. „Însă se va lupta până la capăt pentru o justiție liberă”.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Data limită de depunere a dosarelor este 10 septembrie. În cadrul ședinței, ministra justiției, Olesea Stamate, a propus ca acest concurs să fie amânat pentru luna septembrie întrucât este în proces de modificare Legea procuraturii. Totodată, mai mulți membrii ai CSP au declarat că în prezent există o lege și ea trebuie aplicată. Potrivit acestora, nu există justificări care să împiedice desfășurarea concursului acum.