logo

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei


https://www.ipn.md/index.php/ro/prejudiciul-provocat-de-seceta-pentru-semnaturile-cu-grau-depaseste-7966_1075171.html

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – câte o sută de milioane de lei. În total, din acele 415 mii de hectare însămânțate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz și rapiță sunt afectate în proporție mai mare de 60%. Raportat la suprafața totală, este vorba de aproape 43% de terenuri afectate în proporție mai mare la 60%. Datele au fost prezentate de premierul Ion Chicu, care a declarat că la Guvern urmează să fie aprobat un regulament pentru distribuirea mijloacelor financiare pentru acoperirea parțială a pierderilor suportate de agricultori, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, șeful executivului a precizat că 322 mii de hectare au fost însămânțate cu grâu. Dintre acestea, 215 mii de hectare au fost afectate în proporție de 25% în partea de nord a țării și între 60 și 100% în centrul și sudul țării. „Productivitatea suprafețelor de grâu afectate este una foarte mică, fiind înregistrate valori de la 0,3-1,2 tone per hectar în cele mai multe regiune. Producția globală de grâu va constitui în acest an circa 600-650 de tone, consumul intern constituind de 350 de mii de tone. Deci putem vorbi despre un potențial de export de circa 300 de mii de tone”, a declarat premierul.

În ceea ce ține de orzul de toamnă, din 56 de mii de hectare semănate 22 de mii de hectare au fost compromise în proporție mai mare de 60%. Din 37 de mii de hectare de rapiță, 15 mii au fost afectate în proporție mai mare de 60%.

În aceste condiții, Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca în primă etapă o sută de milioane de lei, prin intermediul Fondului de subvenționare, astfel încât să fie acoperite parțial pierderile suportate de agricultori pentru terenurile cu cereale din prima grupă și pentru culturile pomicole, nucifere etc. Pentru distribuirea acestor bani, executivul urmează să aprobe un regulament.

„La fiecare hectar reînsămânțat se vor aloca 540 de lei. Pentru fiecare hectar de grâu de toamnă afectat mai mult de 60% vor fi alocați 500 de lei, pentru orz de toamnă – 510 lei, pentru rapiță de toamnă – 700 de lei”, a notat șeful cabinetului de miniștri.