logo

Prea anevoioasă e calea spre dreptate: De ce unele victime renunță să-și facă dreptate


https://www.ipn.md/index.php/ro/prea-anevoioasa-e-calea-spre-dreptate-de-ce-unele-7978_1093147.html

Sunt mecanisme care scârțâie în justiția din Republica Moldova, mai ales în cazurile care vizează abuzurile sexuale sau violența domestică. De cele mai multe ori, victimele renunță la jumătatea drumului, deoarece trebuie să treacă de câteva ori prin revictimizare, lucru care contravine normelor legale. O spune chiar Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, într-un interviu pentru IPN. Ea a explicat că în instanța de judecată, judecătorul trebuie să fie activ și să refuze punerea întrebărilor care ar provoca revictimizarea. De cealaltă parte, avocatul, chiar dacă are întrebări, acestea trebuie să fie foarte decente, foarte discrete, așa ca victima să nu retrăiască din nou acele fapte traumatizante.

„În cazul copiilor, părinții sunt cei care decid dacă merg sau nu mai departe, unii renunță, dar justiția oricum ar trebui să fie înfăptuită. Dacă sunt persoane adulte, atunci este la discreția lor să renunțe sau nu la o anumită etapă. Această renunțare ar însemna să-și retragă acea cerere, dar infracțiunea rămâne. Când vorbim de victimele adulte ale violenței sau abuzului sexual, trebuie să spunem că femeia nu mai vrea să meargă în instanță pentru că urmează să treacă iar și iar prin acele emoții negative de care a avut parte în timpul abuzului. Cu toate că legislația prevede clar că nu trebuie admisă revictimizarea. Deci, ofițerul de urmărire penală, judecătorul de instrucție, în cazul urmăririi penale este obligat să răspundă la toate întrebările necesare pentru a elucida circumstanțele, așa ca femeia să nu mai primească aceste întrebări în instanța de judecată”, a declarat Maia Bănărescu.

Avocatul Poporului susține că în instanță, după unele proceduri, se mai concretizează unele aspecte, dar nicidecum nu ar trebui să se vorbească despre viața personală, deoarece aceasta nu are nimic cu calificarea infracțiunii de abuz.

„Mai este o problemă foarte gravă la femeile adulte, deoarece ele sunt lăsate singure în fața acestor cauze. Ea trebuie să-și caute avocat, să-și facă expertiza, fiind în starea de afect emoțional și psihologic, ea trebuie să parcurgă singură acest drum și atunci când ajunge în sala de judecată și se găsește un avocat sau un procuror care pune niște întrebări indecente legate și de viața personală, ea este din nou traumatizată. Trebuie să fim profesioniști în ceea ce facem. Pentru că la etapa când victima este deja în instanță, este foarte grav dacă are loc revictimizarea, inclusiv din punct de vedere emoțional”, a menționat Maia Bănărescu.

Maia Bănărescu a ținut să menționeze că este important ca victimele abuzurilor, în special femeile, să aibă curajul să vorbească și să denunțe cazurile. Este important să se vorbească despre asta în societate, deoarece actualmente foarte multe femei sunt supuse violenței, dar ele nici nu știu că sunt victime ale violenței domestice.

Interviul cu tema „Respectarea drepturilor omului în Republica Moldova - Injustiție în cazuri cu puternic impact emoțional: abuz, violență, tortură” a fost realizat de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție” Varianta video a interviului poate fi văzută aici.