logo

„Prășim cu mâna și minimizăm ierbicidele”. Istoria de succes a unui agricultor


https://www.ipn.md/index.php/ro/prasim-cu-mana-si-minimizam-ierbicidele-istoria-de-succes-a-unui-agricultor-7966_1107880.html

Un antreprenor din Edineț, Vasile Cherdivară, a început să facă agricultură împreună cu fiii săi pe o suprafaţă de 25 de hectare. Ulterior și-au extins terenul şi, astfel, au ajuns să producă anual între 1300 şi 1500 de tone de legume, acestea fiind irigate prin metoda de picurare. Afacerea de familie a prosperat datorită granturilor europene, mărturisește antreprenorul.

Vasile Cherdivară a dezvăluit câteva secrete: „Ne străduim să minimizăm ierbicidele și prășim cu mâna. Creștem diferite culturi: ceapă, varză, ardei, vânătă, iar anul acesta mai avem pepeni verzi și cartofi”.

Pentru familia Cherdivară, cea mai mare piaţă de desfacere a legumelor cultivate la Edineţ este Piaţa Angro din Chişinău, unde reușește să vândă anual aproape 800 de tone de legume proaspete.

Antreprenorul precizează că, după ce a accesat un grant european, a procurat un sistem de filtrare a apei pentru irigarea terenurilor. Costul total al proiectului s-a ridicat la 180 de mii de lei, dintre care 40 de mii au fost contribuția antreprenorului. Apoi, bărbatul a mai accesat fonduri europene, ca să-și construiască un depozit de sortare a legumelor.

„Am accesat un credit de 300 de mii de lei. 180 de mii au fost din partea statului, iar noi am plătit 120 de mii. Important este că ni i-au dat dinainte. Am deschis un depozit de asamblare, de prelucrare. Acolo curățăm ceapa, când o pregătim pentru vânzare”, povestește agricultorul.

Antreprenorul Vasile Cherdivară tinde să-și crească afacerea și mai este convins că doar asocierea este soluția optimă pentru dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova.

Aici aflați detalii despre istoria de succes a agricultorului care a accesat fonduri europene și a reușit să-și construiască o afacere de care se mândrește.