logo

Prăpăd în mai multe localități din țară după ploaia torențială din noaptea trecută


https://www.ipn.md/index.php/ro/prapad-in-mai-multe-localitati-din-tara-dupa-ploaia-7967_1098454.html

Rafalele puternice de vânt și ploile torențiale din noaptea au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile caselor și clădirilor, au doborât arbori și au făcut și alte daune importante. Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Aici, salvatorii au efectuat lucrări de defrișare a copacilor doborâți și deblocare a drumurilor. Vijelia a afectat și a lăsat fără energie electrică multe localități din centrul și nordul țării. Aproape 200 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate subdiviziunile Primăriei Chișinău, de asemenea, intervin în cartierele orașului pentru a înlătura consecințele furtunii, transmite IPN.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, angajații au intervenit în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hîncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în capitală. Echipele de salvatori au intervenit pentru a defrișa mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule. De asemenea, echipele sunt antrenate la deblocarea traseului spre mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni. La momentul actual, situația se ameliorează, iar în urma intervențiilor la deblocarea drumurilor, circulația rutieră în municipiul Edineț a fost restabilită. Nu au fost înregistrate cazuri de accidentare a persoanelor, a precizat IGSU.



Pe parcursul nopții trecute la Dispeceratul Central Municipal au fost raportate 18 cazuri de căderi de arbori peste firele electrice, peste carosabil și peste automobile, iar miercuri dimineața au fost enunțate încă șapte adrese. Cetățenii orașului Chișinău sunt îndemnați să raporteze cazurile problematice în urma vântului puternic la numărul: (022) 22-22-67 sau (022) 22-26-04.

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că la această oră toate subdiviziunile municipale sunt antrenate în lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile. În acțiuni sunt implicați angajați ai întreprinderii „Spații Verzi”, ai direcțiilor locativ-comunale, ai preturilor și ai altor instituții gestionate de municipalitate. Vântul puternic a rupt, în mare parte, crengi verzi ale arborilor, care acum sunt adunate de muncitori, iar specialiștii examinează, în același timp, și ceilalți copaci pentru a evita alte riscuri.



Premier Energy a comunicat că furtuna puternică și ploile cu descărcări electrice au creat multiple deranjamente în rețelele electrice. Arbori și crengi căzute peste liniile electrice au produs rupturi de conductoare soldate cu întreruperea avariată a livrării energiei electrice către consumatorii deserviți din partea de centru și sud a țării. Energia electrică lipsește parțial în 48 de localități din raioanele Criuleni, Orhei, Telenești, Călărași, Ialoveni, Hâncești și Cimișlia, Leova. Potrivit Agenției Servicii Publice, Centrul multifuncțional și secția de înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto din orașul Edineț au fost deconectate de la energia electrică, ceea ce face imposibilă activitatea acestora la moment.

Cetățenii sunt rugați să ocolească și să nu atingă conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci. Este interzisă intervenția în instalațiile electrice, deoarece există pericolul de electrocutare. Maturii sunt rugați să nu lase fără supraveghere copii și să verifice atent locul aflării acestora sub aspectul securității electrice. Și animalele domestice, dar și cele de companie trebuie să fie supravegheate pentru a evita contactul lor cu fire electrice aflate avariat la sol.

Prejudiciile și pagubele materiale în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate urmează a fi stabilite ulterior în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale.