logo

Practici de implicare civică vor servi drept sursă pentru un film artistic cu rol educațional creat în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/practici-de-implicare-civica-vor-servi-drept-sursa-pentru-7967_1094895.html

Democrația și practicile de implicare civică sunt promovate într-un proiect al Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, desfășurat sub genericul „Promotorii Democrației: Educație prin Film”. În cadrul acestuia, 15 finaliști ai unui concurs, cetățeni activi ai Republicii Moldova și refugiați din Ucraina și-au împărtășit, în format video sau text, inițiativele implementate din domeniul educației, incluziunii sociale, transportului alternativ etc. Istoriile și experiența acestora vor fi puse la baza unui film artistic cu rol educațional despre democrația în acțiune. Pelicula este preconizată să fie proiectată începând din vara acestui an în tabere de vară tematice, iar din septembrie în instituțiile de învățământ din toată țara, transmite IPN.

Bursierul Fundației Konrad Adenauer, Liviu Rotaru, regizor de film, a spus că cea mai frumoasă modalitate de a culege idei pentru o operă cinematografică despre democrație este să cunoască oamenii care promovează democrația în viața cotidiană și astfel a fost lansat concursul prin care s-au adunat istoriile cetățenilor activi civic. Paticipanții au fost aleși în baza materialelor video sau text după un șir de criterii, cum ar fi veridicitatea, impactul activităților implementate pentru societate, promovarea valorilor democratice, posibilitatea de adaptare pentru marele ecran.

„Din 65 de participanți la concurs am selectat 15 finaliști, în pofida faptului că, inițial, am planificat să alegem doar zece cele mai bune materiale. Ideile au fost atât de diverse și oamenii au avut atât de mult să ne spună, încât am decis să selectăm și să premiem 15 participanți și să luăm interviuri cu ei. În baza acestor interviuri, care și ele vor fi distribuite prin rețelele de socializare, vom prelua idei pentru un film de ficțiune, dar cu rol educațional”, a explicat regizorul.

Liviu Rotaru a menționat că acești activiști se vor implica în producția filmului, dar vor participa și actorii profesioniști. La fel, regizorul Vlad Druc va lucra asupra scenariului ca acesta să aibă valoare documentară, pentru că este vorba despre niște istorii din viață reală. „Vreau să-l prezentăm într-un mod cât mai atractiv pentru tineri. Și atunci este posibil să recurgem la actori sau să îmbinăm mai multe istorii ca să iasă o singură poveste. În weekendul care urmează și în următoarele săptămâni vom lucra asupra scenariului și deja vom decide unde filmăm, câte istorii reușim să îmbinăm și cine va juca, dar cu siguranța va fi balansat între actori, tineri actori, actori profesioniști, și participanții propriu-ziși”, a spus regizorul.

Natalia Corobca-Ianusevici, coordonatoare de proiecte la Fundația Konrad Adenauer în Republica Moldova, a spus că Fundația organizează în Moldova seminare, workshop-uri, concursuri care promovează valorile democratice. De asemenea, sunt organizate programe de burse, inclusiv programul de bursă pentru tinerii din Republica Moldova care își fac studiile în țară. Este vorba de o bursă financiară lunară acordată tinerilor ca ei să nu trebuiască în timpul liber să lucreze și să-și câștige un ban în plus. În timpul liber, tinerii ajută Fundației să consolideze democrația în Republica Moldova prin diferite activități, să invite alți tinerii să se implice civic și să contribuie, la rândul lor, la fortificarea democrației în comunități. „Libertatea noastră de a decide, de a ne autodetermina și de a vedea ce este mai bine pentru noi este extrem de importantă”, a afirmat coordonatoarea de proiecte.

Mariana Țîbuleac-Ciobanu, jurnalistă, activistă civică și una din câștigătorii concursului, organizează podcasturi cu genericul #DepășimPrejudecăți despre persoanele cu dizabilități dintr-o „altă perspectivă”, în cadrul cărora „este arătată mai mult abilitatea decât dizabilitatea”. În special, sunt abordate istoriile de succes ale oamenilor cu dizabilități care ar inspira și alte persoane la acțiune. „Am vrut să fac ca vocea persoanelor cu dizabilități să fie auzită, ca să fie implementată la noi incluziunea socială, viața independentă, transportul și clădirile adaptate, ceea ce avem în țările democratice și, cu părerea de rău, nu întotdeauna le găsim acasă. Acesta a fost imboldul ce m-a motivat să aplic în cadrul concursului”, a spus activista civică.

Alta câștigătoare este elevă în clasa a XII-ea, Iulia Gore, care a realizat proiectul „Hai cu bicicleta” în liceul său din satul Varnița, Anenii Noi. Datorită eforturilor depuse de tânără activistă și echipa sa a fost creată o parcare de biciclete. Potrivit elevei, lipsa parcării era o problemă stringentă care deranja tinerii din localitate. „Am organizat sesiuni de informare privind beneficiul transportului alternativ, promovarea ecologiei și activismului civic. La început era foarte greu să motivezi tinerii să se implice în activitățile care noi le propuneam, dar pe parcurs ei au văzut că este posibil de a schimba situația spre bine cu eforturile proprii”, a relatat eleva.

Tatiana Caciula este profesoară de limba și literatura română din orașul Glodeni și a realizat proiectul „Jocurile de societate în școală”. Este o inițiativă de formare a elevilor prin educație bazată pe jocuri, o educație nonformală. „Descoperirea jocului ajută copiii să devină mai uniți. Prin această oportunitate tinerii învață cum să comunice între ei. Modul de învățare este unul interactiv, de aceea și abilitățile sunt mult mai ușor de stăpânit. Am vrut să promovez educația de la egal la egal, democrația”, a explicat profesoara.

Fundaţia Konrad Adenauer şi-a început activitatea în Republica Moldova în anul 2007.