logo

PPȘ, Antimafie, PPPN și PNL argumentează de ce merită să fie votați candidații lor. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/pps-antimafie-pppn-si-pnl-argumenteaza-de-ce-merita-sa-fie-votati-candidatii-lor-7965_1046761.html

În timp ce candidații unor partide susțin că au reușit să demonstreze că sunt capabili să facă lucruri importante la nivel local și acestea trebuie extinse în toată țara, alții văd viitorul Republicii Moldova alături de România, prin unirea celor două state. Totodată, în această campanie electorală unele partide sunt dezavantaje, inclusiv din punct de vedere mediatic, în raport cu partidul de guvernare, care ar pune piedici unor concurenți electorali. Declarații în acest sens au făcut reprezentanții Partidului politic Șor, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic Partidul Nostru și cei ai Partidului Național Liberal, participanți la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 102-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Marina Tauber, candidat din partea Partidului Politic „Șor”, a declarat că formațiunea este una tânără, însă într-o perioadă scurtă a reușit să realizeze mai multe proiecte în orașul Orhei și în comuna Jora de Mijloc. Potrivit ei, toate punctele cheie pe care se bazează programul partidului se referă la infrastructură, sfera socială, economie și puterea poporului, care au fost testate în sensul bun al cuvântului în cele două localități.

„Deci, avem experiența să conducem și în oraș, și într-o localitate rurală. Reprezentăm o forță nouă, care se bazează mai mult pe management decât pe geopolitică ori pe vectorul extern al țării noastre, ori exprimări populiste. Deci, pentru noi este important ca oamenii să fie beneficiari astăzi, aici și acum, ai proiectelor noastre. Și noi am demonstrat aceasta în localitățile noastre, unde suntem prezenți ca partid politic și prin alte proiecte de nivel național. Am în vedre acum și magazinele sociale care ajută mai multe persoane defavorizate, categoriilor social-vulnerabile și celor care au nevoie de atenție deosibită din partea noastă”, a menționat Marina Tauber, candidat din partea concurentului electoral nr.5 pe circumscripția națională și candidat pe circumscripția uninominală nr.19 Ivancea.

Potrivit ei, Partidul Politic „Șor” este diferit de alți politicieni, care au ocupat locul în Parlament și în Guvern de mai multe ori. Or, formațiunea pe care o reprezintă vine cu un program nou și cu viziuni complet diferite, în comparație cu partidele care deja au fost reprezentanți în conducerea țării. „Noi credem că trebuie să demonstrăm prin această șansă tuturor cetățenilor, că așa cum este acum în orașul Orhei și în comuna Jora de Mijloc, o să fie în toată țara”, a declarat Marina Tauber.

Daniela Bodrug, candidat din partea Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie, a declarat că formațiunea s-a adresat partidelor din așa-zisa opoziție cu îndemnul de a boicota aceste alegeri. „Noi nu suntem împotriva alegerilor, noi ne dorim alegeri parlamentare, însă noi am zis că în condițiile lui Plahotniuc, aceste alegeri sunt din start compromise. Și noi am venit cu oferta ca partidele, care sunt împotriva mafiilor de toate culorile din Republica Moldova, să boicoteze această campanie, care este compromisă din start”, a notat Daniela Bodrug, care este candidat din partea concurentului electoral nr.6 pe circumscripția națională.

Potrivit politicienei, această campanie se desfășoară în condiții grele pentru că, în opinia sa, nu există posibilități egale pentru partide să se exprime, iar oamenii să aibă posibilitatea să aleagă între mesaje politice și „gogoși pe care le prezintă televiziunile mafiei”. „Această campanie mai este compromisă pe motiv că Vlad Plahotniuc, prin introducerea sistemului mixt, deja își are candidații săi pe votul uninominal, pentru că în circumscripțiile uninominale cetățenii vor vota, așa cum aleg și primarii. „Deci, partidul care este la guvernare va avea cei mai mulți învingători în aceste circumscripții uninominale. Plus Plahotniuc îi mai are pe oamenii care îi sunt ostatici și sunt pe listele partidelor, care se declară în opoziție”, a declarat ea.

Daniela Bodrug a spus că miza Mișcării Antimafie în aceste alegeri este să-și parcurgă cursul său cu scopul „de a combate această mafie și de a aduce o platformă intelectuală, liberală, de dreapta care să edifice un nou stat Republica Moldova care se va numi Republica Unirii, după unirea cu România”.

Ilian Cașu, candidat din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”, consideră că miza vine din partea cetățenilor, iar PPPN, împreună cu liderul său, Renato Usatîi, chiar dacă de la distanță, a decis să participe în aceste alegeri, pentru că acest lucru și-l doresc cetățenii care îi susțin. Potrivit lui, esența oricărui partid politic este să acționeze în baza doleanțelor cetățenilor care îi susțin și din aceste considerente, PPPN a decis să meargă cu candidații săi, acolo unde consideră că există șanse majore.

„Ce am livrat noi ca partid, care am fost blocat în 2014 de tandemul mafiot Plahotniuc-Filat, în ultima zi de campanie, dar am reușit să accedem la nivel local în 2015? Noi suntem primarii și consilierii care zi de zi rezolvăm problemele cetățenilor, fiind presați de către regimul Plahotniuc și cu bugete austere. Iată că la Bălți în doi ani și jumătate, Renato Usatîi, echipa, a reușit să livreze un bun public, care este problema cheie a statului Republica Moldova”, a menționat Ilian Cașu, care este candidat din partea concurentului electoral nr.7. pe circumscripția națională și candidat pe circumscripția uninominală nr.27 Buicani.

Potrivit lui, Primăria Bălți a devenit în 2017 și 2018, conform unui studiu, cea mai transparentă din Republica Moldova. „Și de ce spun bun public, pentru că cetățeanul nu mai trebuie să plătească diferite servicii pentru a le accesa de la guvernarea locală. Noi suntem un partid antisistem clasic, un partid care rezistăm presiunilor, un partid care a fost blocat și în 2016 de către tandemul Plahotniuc-Dodon. S-au jucat cu Constituția, au majorat censul de vârstă, ca Renato Usatîi la 38 de ani să nu poată participa în cursa electorală. Acum am ajuns la alegerile parlamentare – iată regulile de joc electorale au fost croite astfel încât Renato Usatîi să nu poată participa, special. Noi am demonstrat la Bălți, pe 20 mai, împotriva regimului, că oamenii ne susțin. Cu 60%, corect și curat am recâștigat primăria”, a mai spus Ilian Cașu.  

Vitalia Pavlicenco, candidat din partea Partidului Național Liberal, a declarat că este în fruntea unei formațiuni care există de 12 ani în Republica Moldova, care are verticalitate, care are un mesaj clar unionist. „Ca rezultat al efortului nostru este că tot mai multe partide și tot mai mulți cetățeni îmbrățișează acest deziderat al reunirii Republicii Moldova cu România. Iată ceea ce se întâmplă astăzi aici și ceea ce vedem noi după 2009 demonstrează încă o dată că statul de fapt intră într-o agonie. Și de aceea platforma noastră se numește „Unirea, nu Agonia””, susține politiciana.

„Noi considerăm că doar reunificarea cu România ne poate salva de toată mizeria și de toată catastrofa în care ne-au dus în general toți acești aproape 28 de ani de la Independență încoace. Dar cel mai regretabil – ultimii ani, după 2009 când au venit forțe cu speranță pro-europeană, dar de fapt au prăbușit ultimele speranțe”, opiniază Vitalia Pavlicenco, candidat din partea concurentului electoral nr.8. pe circumscripția națională.

În opinia sa, faptul că astăzi s-a ajuns să fie mai multe forțe de stânga, care au și un rating, indiferent că e real sau fals, este o tragedie. „De fapt, trebuie să le spunem cetățenilor: aveți dreptul la dezamăgire, dar vă sfătuim să nu uzați de acest drept. De aceea reprezint PNL, care are ca simbol săgeata unirii, care are o echipă de oameni curați, neșantajabili, care întotdeauna vin cu programe concrete”, a mai spus Vitalia Pavlicenco.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a onorat invitația.

Pentru luni, 4 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Regiunilor din Moldova, Partidului Politic „Democrația Acasă” și Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”....

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.